През 1939 година девет дизайнери рисуват модата на 2000 година

x

-Henry-Dreyfuss2

 


Ако можеше сега да надникнем 100 години напред в бъдещето… Като във филм, с машина на времето. И тъй като физически сме неспособни да надхвърлим рамките на времето, то често фантазираме за това какво ще се случи след година, десет или цял век. Как си представяме всичко, което предстои, вероятно би било смешно за бъдещите хора. На едно такова пътуване в бъдещето се натъкваме днес.


 

Russel-Wright

 


През 1939 година Vogue иска от девет водещи дизайнери да си представят и изобразят модата на 2000 година. Редакторският материал със заглавието „Designs for a 2000 AD Doll” (Дизайни за кукла 2000 година сл. Хр.). Февруарският брой на американското списание си поставя за задача да отрази незнайното бъдеще на модата в контекста на провеждащият се по това време световен индустриален панаир в Ню Йорк. А творенията на деветте дизайнера са били първата експозиция, отнесена към бъдещето на голямото събитие.


 

Raymond-Lowey

 


Редакторите на Vogue се спират на девет индустриални дизайнера, обяснявайки избора си така: „Хората, които оформят нашите съдби и нашите кухненски мивки, които оформят по модерен начин нашите телефони и небостъргачите, хората, донесли сюрреализма в магазините за ежедневни стоки… Те разбират какво ще е бъдещето. Те са тренирани да мислят напредничаво, те знаят какъв ще е утрешния ден…“ И така девет мъже започнали да мислят как виждат модата след около 60 години. Имената на дизайнерите, участвали в този проект са Donald Deskey, Gilbert Rohde, Russel Wright, Raymond Loewy, Egmont Arens, Walter Dorwin Teague, George Sakier, Henry Dreyfuss и Joseph Platt.


 

-Joseph-B.-Platt

 


Техните фантастични идеи били визуализирани от илюстраторите на големи модни къщи в Ню Йорк от това време. Някои от очакванията им се оказват твърде преувеличени, а други са доста точни. Един от тях представя идеята за рокля с регулируеми ръкави, друг вижда токовете на обувките деформирани и „еволюирали“, каквито наистина съществуват и днес. Някои от предсказанията включват идеята за технологичен напредък, а рисунките показват смесицата от фантазия в съчетание с познатото, от което и на нас би ни било трудно да се откъснем днес. Но резултатът за февруарския брой на Vogue от 1939 година остава запомнен като интересен експеримент в тогавашния моден свят.


 

in-1939-vogue-asked-designers-to-imagine-the-future-fashion-of-2000-Fashion-of-the-future-designed-by-Egmont-Arens

 


 

Gilbert-Rhode

 


 

George-Sakier

 


 

Donald-Desky-in-1939

 


 

Walter-Dorwin (1)

 


Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още:

РОКЛИ, ПЛОДОВЕ, ЛЯТО: ИНТЕРЕСНИТЕ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА GRETCHEN ROEHRS

УМНИ ОБУВКИ ПРОМЕНЯТ ДИЗАЙНА СИ СПОРЕД НАСТРОЕНИЕТО

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Вълнено палто от GUCCI

Вълнено палто от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Ски панталон от PERFECT MOMENT

Ски панталон от PERFECT MOMENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер поло от мериносова вълна от CHLOÉ

Пуловер поло от мериносова вълна от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Аксесоар за коса с перли от LELET NY

Аксесоар за коса с перли от LELET NY Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кое е най-подходящото време да носим червено? Декември, разбира се!  

Ако сте пропуснали
Най-четени