Емоционалната интелигентност изгражда лидери

x

 

 


 

Какво представлява емоционалната интелигентност, как се постига и защо е важна за бизнеса – това са въпросите, на които ще се опитаме да дадем отговори днес. Изграждането на баланс между разума и емоциите в деловата среда е стабилната основа, на която стъпват истинските лидери (не го казваме само ние, експертите също го потвърждават).

Разпознаването и овладяването на емоциите в екстремни ситуации показва високото ниво на този тип интелект, който през последните две десетилетия е поставен наравно с добре известния ни коефициент на интелигентност (IQ).

 


 

 


 

Определението му като важен показател на личностния успех в различни житейски области е дело на Джон Майер и Питър Саловей в началото на 90-те години на 20-ти век. Според тях това е форма на социална интелигентност, при която човек координира своите и чуждите емоции, разделя ги и използва получената от това информация, като дава определено направление на мислите и чувствата си.

Емоционална интелигентност се изгражда благодарение на пет основни компонента – себепознание, самоконтрол, самомотивация, съчувствие и ефективни отношения. Вероятно в този момент, ще се зачудите  защо ще ви е необходимо някое от гореизброените качества за успех в бизнеса. И може би за миг ще се съглася с вас, че те нямат място в полето на деловите отношения. Именно поради този факт високото ниво на емоционална интелигентност е толкова важно за лидерите – не е необходимо да спрете да изпитвате емоции, важното е да тълкувате правилно техния произход и до каква степен биха повлияли на вземането на важни мениджърски решения.  В това се състои и отговора на най-важния въпрос „Защо е важно да поддържаме високо ниво на емоционален интелект?“.

 


 

 

 

 


 

Потискането на чувствата не е добър съветник, нито тяхното прекомерно освобождаване. Двете крайности водят до достатъчно усложнения в отношенията, не само в личния живот, но и в света на бизнеса. Затова и познанието на собствената личност е в основата на високия емоционален интелект. Когато сме наясно със себе си, знаем какво чувстваме и какво поведение следваме, за да постигнем целите си, дали за професионално израстване или друг вид развитие. Овладяването на тази способност е непълно без вътрешното управление на емоциите – подходящото поведение в определени ситуации би спестило куп главоболия и допълнителни усилия в последствие.

Картината се допълва от останалите три компонента, които са не по-малко важни в развитието на емоционален интелект. Използването на емоциите за вдъхновение и мотивация може да бъде сериозен стимул за израстване. Бъдете реалисти по отношение на постигнатото и на това, което не сте успели да осъществите на този етап.

 


 


 

Както по-горе споменах, съчувствието също влиза в елементите на емоционалната интелигентност. Това означава да успеете да се поставите на мястото на човека срещу себе си  да опитате да видите ситуацията от неговата гледна точка. Способността да проумявате виждането на другите, ще ви даде две основни предимства – разширяване на светогледа и възможност за нетрадиционен подход към нещата. В съвременния бизнес точно те определят изкусните лидери.

Завършващият компонент, който ще ви помогне да сте успешни във воденето на бизнес комуникация и изграждането на дълготрайни партньорства, са ефективните взаимоотношения. За тях е необходима откритост и страст. Ето какво имаме предвид – ако искате да мотивирате екипа, говорете за идеите си с ентусиазъм – действа заразително. Организирайте творчески обмен на мнения, понякога сериозността на заседанията и строгия протокол ограничават добрите идеи, не го позволявайте. И още бъдете готови да споделяте уменията и опита си с другите. Това няма да ви донесе негативи, а по-скоро ще ви отвори нови възможности.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Photl.com

Вижте още:

3 неща, които да забравите в почивните дни

Неспирният творец или как да повишим креативността

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък е, личи си по усмивките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ