Кариерен кръстопът – „Накъде да продължа?“

x


Ако често си задавате въпроса „Това ли е моето занимание?“, „Искам ли да постигна нещо различно?“, следващите редове ще ви помогнат да погледнете на професионалната си дилема по свеж и необичаен начин.

Световни проучвания показват, че най-здравословния период за смяна на работата и професионалната среда е през три-четири години. Обикновено тогава човек застава пред дилемата дали да продължи както досега или да потърси нови поприща и места за развитие.

Прибързаните решения в този момент не винаги са добра основа за по-нататъшно развитие. Затова, преди да пристъпите към действие, е добре да си направите малко проучване за силните и слабите страни на всяка от професиите, с които искате да се занимавате за напред. Предлагаме ви три стъпки, които да ви помогнат докато търсите новия си път.


 


Точните въпроси

Сред ключовите фактори, които ще ви помогнат да откриете кариерната посока, в която искате да продължите, са точните въпроси, които ще си зададете. Много често успяваме да си създадем собствена лавина от ненужни питания, които вместо да осигурят спокойствие засилват още повече неувереността и съмненията ни. Затова започнете с няколко прости и ясни, които ще ви покажат настоящата ситуация и това което бихте желали да промените в нея. Например, „Какво не ми харесва в сегашната дейност?“, „Правя ли повече компромиси със себе си за сметка на професионалните си задължения?“ и един от най-важните „Тръгвам ли си с удовлетворение вечер?“. Ако отговорът на последния е категорично „не“, то е време да помислите за промяна.

Направете SWOT анализ на заниманията си

Този похват е често използван в компаниите, но нищо не пречи да си направите собствен анализ на силните и слаби страни на предпочитаните професии. Просто седнете с лист и химикал и посочете направленията, в които искате да продължите кариерното си развитие. След това накратко опишете предимствата и недостатъците, възможностите и опасностите при избора на всяко от тях. Това ще ви осигури стабилна основа при по-нататъшния избор на професия.

Никога не е прекалено късно за ново начало

Дори да сте професионалист в определена сфера в продължение на пет и дори десет години, това не означава, че ако намерите ново поприще трябва да се откажете от него, само защото не сте на 20 и имате натрупан опит в друга професия. Изучаването на нови специалности, занаяти, занимания обогатява цялостния мироглед и създава възможност за по-голяма гъвкавост при справянето с различни проблеми и предизвикателства. Опитайте. Така винаги ще знаете в какво сте добри и кои занимания да оставите на другите.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Pixabay

Вижте още:

Професионалните навици, които трябва да развиваме непрестанно

Добрият шеф, няма да ви мрази, когато…

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженият тренч  – незаменима класика.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ