Предпоследният четвъртък на ноември е дата, оградена с червено в календара на всеки любител на виното. Това е денят на младото Божоле (Beaujolais Noveau). Le Beaujolais nouveau est arrivé! – тази фраза ще прочетете по витрините из цяла Франция в края на ноември. Тази година виното, което току-що е станало, ще бъде отворено на 15 ноември. То е безспорна мода през последните години и в България могат да бъдат опитани младите вина на някои от най-авторитетните производители. Божолето е със свеж плодов вкус и фин аромат и в него практически отсъства танинът. Дегустаторите го характеризират като пивко, живо, с характер, с дъх на вишни и малини, с блестящ прозрачен червен цвят. Препоръчва се да се пие охладено до 13 °C, като е подходящо за почти всички блюда – младото вино от района Божоле е сред напитките, които най-лесно се съчетават с храна. Прави се единствено от сорта гаме, от който се получава уникален аромат и вкус. Поднася се само няколко седмици след ръчния гроздобер, бързата ферментация и моменталното бутилиране. Виното трябва да се изпие бързо – до Коледа, и не се оставя да отлежава, като другите вина.
Да бъдеш първият, който отваря бутилка от Божоле Нуво, се е превърнало в престижно състезание. В тази надпревара търговци и ресторантьори транспортират виното с всевъзможни средства – мотори, камиони, хеликоптери, дори балони и рикши, за да достигне навреме крайната дестинация. Новото божоле е тук! Не пропускайте да се насладите на чаша младо свежо вино.
текст: Антоанета Баева
снимки: Press