9 правила за пътешествия от Паулу Куелю

x

В личния си блог paulocoelhoblog.com световноизвестният писател Пауло Куело споделя наученото от хилядите километри на път и представя на любителите на пътешествия собствения си поглед върху деветте основни правила при пътуване. Решихме да ги споделим с вас.

Напълно възможно е сами да сте достигнали до някое от тях, черпейки от собствения си опит. Но пък се надяваме да ви заинтригуваме и с нещо ново, което да решите да опитате при следващото си пътуване.


 


Избягвайте музеите

Този съвет може да ви се струва абсурден, но нека да помислим заедно, пише Паулу Куелю. „Когато сте в непознат град,  няма ли да ви е по-интересно до узнаете настоящето му, вместо неговото минало? Хората се чувстват длъжни да посещават музеи, защото от деца са ги приучвали на този досег до културата“, разсъждава известният писател. Според причината да влезете в музей е наистина да искате да го видите, иначе ще останете с впечатлението, че сте били на много важно място и сте разгледали безценни неща, но без да знаете точно какви.

Ходете по барове

Това е следващият пътешественически съвет, който отправя Куелю. „Именно там може да опознаете градския живот“. Подчертава, че в случая не визира дискотеките и нощните клубове, а местата, където можете да седнете на питие и спокойно да наблюдавате идващите и отиващите си хора.


 


Бъдете открити

„Най-добрите гидове да местните. Знаят всичко, изпитват гордост от града си, но не работят в туристическа компания. Излезте на улицата, изберете някой и го попитайте „Как да стигна …?“. Ако не се получи с първия, ще се получи с втория, и така ще намериш забележителна компания за цял ден“, уверява известният автор.

Пътувайте сами (или с партньора си)

Според Куелю, ако изберете груповите екскурзии, то само симулирате пътуване, когато сте в чужда страна. В тези случаи все още общувате на собствения си език, следвате указанията на гида и се вълнувате повече от случващото се в групата, вместо от мястото, на което пребивавате.

Не правете сравнения

Избягването на сравнения между вашата родна реалност и тази на страната, в която сте, е следващият съвет, който писателят дава. Той подчертава, че целта на пътуването не е да установите колко по-добре или зле живеете спрямо местните хора, а да намерите какво може да научите от тях.


 


Помнете, че ще ви разберат навсякъде

„Дори да не говорите езика, не се безпокойте: бил съм в много страни, където не можех да постигна успех посредством думите, но въпреки това успявах  да намеря помощ, да получа важни съвети и даже да намеря приятели“, споделя писателя.

Не прекалявайте с пазаруването

Куелю съветва да харчите парите си за неща, които не се налага после да пренасяте вкъщи, като билети за театър, посещения в ресторанти, екскурзии. Според него, ако толкова много си харесате нещо и не сте в състояние да го забравите, можете да го поръчате по интернет.


 


Не се опитвайте да обиколите света за месец

За да се насладите на дадено място и да натрупате достатъчно впечатление, според Паулу Куело, трябва да си отделите поне четири-пет дена.

И накрая … пътешествието е приключение

Хенри Милър е казал: „По-добре да откриеш неизвестна църква, за която никой преди това не е чувал, вместо да отидеш в Рим и да се чувстваш задължен да посетиш Сикстинската капела. Отиди и там, но се разходи и по малките улички, почувствай свободата и намери това, за което не си знаел нищо досега и което може да промени живота ти“.


 


Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Stock Up

Вижте още:

Подводните ресторанти по света

Петте места в Европа, които да посетим през 2015 година

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от BURBERRY

Жилетка от BURBERRY Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди пола от BALMAIN

Миди пола от BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от VERONICA BEARD

Сако от VERONICA BEARD Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от POLO RALPH LAUREN

Яке от POLO RALPH LAUREN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Кадифена елегантност от Мег Раян.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ