„Първа равносметка след апокалипсиса” или 100-те любими книги на Фредерик Бегбеде

x


Циничен. Невъздържан. Краен. Интригуващ. Забележителен. Странен.

Можем да наречем Фредерик Бегбеде по много начини. И сигурно няма да сбъркаме с никой от тях. Френският писател е отдавна познат на българската читателска публика и определено се нарежда сред любимите ѝ съвременни автори. „9.99”, „Любовта трае три години”, „Разкази под екстази”, „Мемоарите на един откачен младеж” са само малка част от творбите, преведени у нас и радващи се на широк интерес.

Бегбеде нарича нещата с истинските им имена. Не се страхува да ги представи толкова страшни и неморални, колкото са в действителност. С най-циничните думи в речника си.

Последната му творба, която направи премиерата си в България тази седмица, е литературна смесица между автобиография и роман. И за пръв път авторът е по-въздържан в изказа си. Но не прекалено, защото именно в дързостта се крие неговото най-голямо очарование.

В „Първа равносметка след апокалипсиса” писателят прави кратки резюмета на 100-те си любими книги. По начин, по който само той умее.

„В живота винаги заслужаваме повече от един епитет. Например аз съм критик литературен светски романов радио-телевизионен нарцистичен наивен влюбен самотен тъжен богат надут мил зъл и туй е съвсем накратко казано, аз непрекъснато се променям като всички останали.“

Избрахме да споделим с вас част от критиката на Бегбеде за един също толкова противоречив творец, а именно Чарлс Буковски. В полезрението на френския романист попада творбата „Жени”, която той поставя на 21-во място в класацията на любимите си книги.

„Буковски е изобретил фразировката, която ще четете през следващите 100 години – аморалното писане, сурово, без да е сухо, поредицата от дребни реални факти, които ви довеждат до състояние на трагично ликуване. „Не вярвах в господ. Обичах да се ч*кам. Природата не ме интересуваше. Никога не гласувах. Обичах войните. Космосът ми беше скучен. Бейзболът също. Както и историята. И зоологическите градини.” Новото в „Жени” е контрастът. Чарлс Буковски е способен в един и същи абзац да съвмести яростна провокация и бясно обяснение в любов; при него сцените на разврат и на побоища често предвещават пристъпи на сантиментална поетичност. Буковски е романтичен пънкар – той създава лиричност чрез гадория. (Бодлер наричаше това да направиш злато от кал.) Литературата му ви хваща за гърлото ДОРИ КОГАТО НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВА С ГЛАВНИТЕ БУКВИ. Буковски успява да долови красотата, която се крие зад ужасяващата участ на модерния човек. Качествата му на романист произтичат пряко от поетическия му опит. Той не си служи с въображението си, а се взира в най-обикновеното всекидневие през микроскоп. Плаче, когато не намира под леглото си плетени чорапи. Разказва истории за мъже по долни гащи в банална къща, мъже, които включват телевизора, пият по чаша, взимат душ, карат се с жена си, хранят котката и не се убиват. Разказва историята на всички онези същества, които продължават да живеят, без да очакват нищо от живота.”

Текст: Станислава Добрева

Снимкa: Colibri

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бял топ, деним и малко Calvin Klein са достатъчни.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ