Гроздето – комплексна грижа за организма

x

По лозниците в дворовете, по щандовете на всички хранителни магазини и пазари, в кремовете за ръце, балсамите за устни, маските за лице, скрабовете за тяло… накъдето и да се обърнете може да срещнете Негово Величество Гроздето. А ако ли не него, то негов екстракт или пък семена… важното е, че под някаква форма, то съществува (струва ни се) навсякъде. И това всъщност трябва да ни радва, тъй като плодът, събиращ цяло лято слънце в зрънцата си, е толкова полезен, че заслужено трябва да му направим място не само на масата, ами и на тоалетка си. Как, на какво, защо и по какъв начин помагат гроздовите зрънца? – за всичко това ще ви разкажем днес…



Детокс с вкус на слънце

Има ли някой, който да не е слушал, чел, обсъждал (и дори опитвал да се отърве) от токсините, които се задържат в тялото на всеки от нас? Едва ли! Много по-вероятно обаче е да сте правили детокс или така нареченото „почистване на организма”. Има много начини да детоксикирате тялото си, но всичките обикновено са свързани с гладуване и пиене на голямо количество вода за известен период от време, около два-три дни най-често. Може ли да изхвърлим токсините, без да причиняваме твърде голям стрес на себе си и организма си? Да, благодарение на гроздето! Просто трябва да консумирате всеки ден, в продължение на 4-5 денонощия по минимум 150 грама гроздови зрънца. Като е важно да споменем, че не се очаква да ядете само грозде в този период. Можете да хапвате всичко, което обикновено бихте яли, просто се постарайте да включите и един от най-есенните плодове в хранителния си режим. Гроздето на свой ред ще ви се отблагодари повече от щедро, тъй като съдържа витамините А, В, С, К, както и калий, калций, магнезий, фосфор, желязо, селен и ензими. Да, всичко това накуп! А за да успеете да усвоите максимално качествено полезните вещества, ви съветваме да консумирате зрънцата без да ги белите и без да отстранявате семките от тях. Достатъчно е само да ги измиете!



Пълноценна грижа 

Гроздето е било на особена почит сред древните гъркини и екипетските красавици, заради неговите свойства да забавя стареенето на кожата, да изглажда бръчките на лицето, да подпомага растежа на косата, да укрепва стените на кръвоносните съдове и да подпомага правилното функциониране на бъбреците. Възможно ли е един единствен плод да се грижи за всичко? И да, и не! Или иначе казано – гроздето безспорно е повече от полезно за организма, но и не може да разчитате само на него, най-малкото защото е сезонен плод. Можете обаче да му се наслаждавете докато го има, даже е препоръчително!

Любимецът на лицето

Споменахме, че гроздето има свойството да изглажда бръчките, но с това далеч не се изчерпват неговите ползи за кожата на лицето. То успешно се справя и с изравняването на тена, намаляването на тъмните кръгове под очите и отпушването на порите. Точно заради това, попаднете ли някъде на козметика с екстракт от грозде, или пък на такава с гроздови семена, то не се колебайте да я добавите към ежедневната си рутина. Особено, ако е с максимално изчистен състав! Сами ще забележите резултатите съвсем скоро. Не благодарете на нас, гроздето заслужава овациите!



Грозде в чаша

Ядем го в най-чистата му форма, добавяме го към козметиката – дотук добре, а какво още? Ами да го пием например… Гроздов сок не звучи зле! Не, не, нямаме предвид ферментиралия такъв, който сипваме във винена чаша, макар че и неговите ползи за организма са неоспорими! Да обърнем обаче внимание на обичайния прясно изцеден сок от грозде. Като начало той съдържа два пъти по-голямо количество антиоксиданти, отколкото има в портокаловия сок. Изненадващо, нали? И дори с това не свършват ползите му за здравето ни, ами тъкмо оттам започват. Гроздовият сок има способността да намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и да предотвратява натрупването на кръвни плаки по кръвоносните съдове, което на свой ред улеснява свободната циркулация на кръвта в тялото. Има и още – подобрява мозъчната функция, а оттам логично и координацията и паметта. Не на последно място сокът от грозде е и отличен имуностимулант. Той спомага укрепването на имунната система и се оказва добра съпротива срещу повтарящи се заболявания и инфекции. Чаша сок? Да, моля, нека е от грозде!

Захар на… зрънца

Ако сокът от грозде си е напълно известен, познат и обичан, то не можем да кажем същото за гроздовата захар, за чиито полезни свойства не се говори толкова много. А трябва, защото количеството плодова захар, съдържащо се в гроздето е достатъчно да засити глада за сладко, като за разлика от други подсладители – не вреди. Нещо повече – гроздовата захар е един от най-важните въглехидрати в биологията (където е позната като глюкоза) и играе изключително важна роля в здравословния хранителен режим на човек, тъй като дава на тялото енергия.



След всичко написано можем да обобщим едно – прияде ни се грозде. Много! И най-хубавото е, че сезонът му тъкмо сега започва, което означава, че ни се отдават  прекрасни възможности както за кулинарни, така и за козметични експерименти с грозде под всякаква форма. Редно е да се възползваме, не мислите ли?


Текст: Fashion Inside

Снимки: Pexels/Unsplash 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Пуловер с шарки

  Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Обувки на ток Gilda Черен от Le Silla

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Суитшърт Екрю Relaxed Fit от Polo Ralph Lauren

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

The Absolute Moisturizer CHC Anti-Ageing Cream With Matrixyl

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Сатен за петък и за всеки ден.

Ако сте пропуснали
Най-четени