Как да се справим с гнева за 60 секунди?

x

Мислите си, че ви трябва психотерапевт, защото от яд изпускате чашата си кафе с трепереща ръка? Или може би чакате за сесия с най-добрата си приятелка, на която да се оплачете и да изговорите всички негативни неща, случили ви се днес? Без значение дали причината е неочаквана среща с локва по невнимание, или скандал със съседите за чистотата в асансьора – ако се гневите лесно и бързо, то опитайте следните няколко съвета за самоконтрол. И ги практикувайте, бихме препоръчали ние, ако намирате себе си в тези редове.Ако сте с… взривяващ характер

Ако лесно се палите, често подбудени от странични намеси под формата на Хомо Сапиенс, по-рядко от природни външни влияния и най-малко от собствените си постъпки, то тогава имате нужда да предприемете няколко лесни стъпки за вашето лично спокойствие. Замислете се: колкото и да се ядосвате на другия или на себе си, това няма да промени ситуацията. Помислете върху това защо реагирате буйно, а после се опитайте да елиминирате причината.

1.Първо бройте до 10

Сериозно обаче. Специалистите по управление на гнева казват, че реакцията на неврологичния гняв трае само две секунди – така че, ако можете да изчакате, без да издухате, обикновено можете да си дадете време да помислите за по-добър отговор от поредица разноцветни съзвучия. Дайте си 60 секунди да се попитате защо реагирате по определен начин и се фокусирайте върху дишането си.

2.Медитация преди лекарства

Ако сте склонни да крещите, заплашвате и казвате неща, които нямате предвид в горещината на момента, може да се почувствате така, сякаш не владеете собствения си ум. Познато ли ви е? Така че навици като редовна (може и кратка) медитация и повтарящи се успокояващи мантри могат да ви помогнат да се запознаете с начина, по който работи мозъкът ви, за да го върнете на правия път. Иначе казано – запознайте се със себе си истински.

3.Посещавайте редовно фитнеса

Усещате ли понякога, че най-ефективните ви тренировки се случват, когато сте ядосани и адреналинът ви кара да не усещате умора? Да, същото се случва и на нас. Редовните тренировки във фитнеса могат да намалят пристъпите на експлозивен гняв и да ви помогнат да успокоите “нервите“ си, когато сте мега ядосани. И ако не сте се занимавали с кардио, йога клас или бърза разходка с включен към нея подкаст, то ви съветваме да пробвате. Това може да отвлече вниманието ви от дейността по замисляне на куп престъпни действия, включващи бавната касиерка в супермаркета и рекламите на бургери.

 

Ако имате пасивно-агресивен характер

Въртите очи, прикривате вербалната си враждебност умело, но не достатъчно, за да дадете да се разбере, че не – това хич не ви се нрави. Обезсмисляте чуждите преживявания и чувства, критикувате идеи и очаквания на хората около себе си толкова добре, колкото Анджелина поваля мъжаги в „Лара Крофт“. Хуморът ви е повече от черен, оправдавате се постоянно за действията си и се опитвате да преиначите истината – ако се намирате в тези редове, то знайте, че това са симптоми на пасивно-агресивно поведение. За да спрете да раздавате неразумни обвинения, да протакате, да се инатите и да наказвате или виктимизирате себе си, следвайте ето тези няколко стъпки:

1.Приемете как се чувствате

Да се преструвате, че не сте ядосани, наранени или разочаровани, е отличителен белег на пасивно-агресивната личност. Първата стъпка към подобряване е да спрете да отричате, че това, което чувствате, не е вярно, и приемете тези „грозни“ емоции. В крайна сметка, всички понякога се чувстваме зле и няма нищо лошо в това да си го признаем.

2.Бъдете предизвикателни

Пасивно-агресивните хора често мразят конфронтацията и вместо това вмъкват разочарованията си в разговор по начина, по който пускат авокадо в блендера си за смути. Когато сте сами, помислете кога или с кого сте най-враждебни (работното място често е място за развъждане на подобни състояния). Ако има някакъв модел или повтарящ се проблем – да речем шеф, с когото работите от години, все още не знае как е цялото ви име – използвайте това като начална точка, за да бъдете уверени в причината за вашия гняв.

Вместо да подчертавате правописа на вашето име в следващия си имейл, надявайки се шефът ви да схване намека, напишете бързо съобщение, което да изпратите със следващия си отговор. “О! И между другото, забелязах, че сте изписвали името ми грешно. Не се притеснявайте, случва ми се непрекъснато!“

3.Намалете дневната доза сарказъм

Изтрийте от речника си изрази като „както и да е“, „ами, добре“ и „само се шегувам“ (обикновено придружени с въздишка и въртене на очи). Особено лесно е да попаднете в капаните на пасивно-агресивната комуникация, когато сте разочаровани. Когато се съмнявате в поведението си, опитайте да повишите сарказма си до пълен хумор – вицовете могат да разтопят и Гринч дори.

4.Започвайте изреченията с “Аз“ вместо с обвинителното „Ти“

И не, дами, “Аз просто мисля, че…“ не се брои. Погледнете дълбоко в себе си и потърсете отговор на въпроса защо се държите така. Не изстрелвайте обвинителното си мнение веднага, а по-скоро наблегнете на това по какъв начин сте афектирани от нечии думи.

Знаем, че е трудно да си признаем, че понякога сме… ами, онова нарицателно име, което е синоним на седалището. Но е наложително да го признаем поне пред себе си, за да имаме по-здравословни връзки с хората около нас, а и най-вече със самите нас. Затова не забравяйте да си казвате по една позитивна мантра на ден, както и да се самооценявате обективно. Не ни се ядосахте, нали?

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Unsplash

Още по тематаКоментари

FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Сникърси от STELLA MCCARTNEY

Препоръки от седмицата

Суичер от ISABEL MARANT

Суичер от ISABEL MARANT

Препоръки от седмицата

Къс панталон от CHLOÉ

Къс панталон от CHLOÉ

Препоръки от седмицата

Дънки до глезена от KHAITE

Дънки до глезена от KHAITE

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Черно и бяло – винаги безгрешна комбинация.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ