Как да се справим с гнева за 60 секунди?

x

Мислите си, че ви трябва психотерапевт, защото от яд изпускате чашата си кафе с трепереща ръка? Или може би чакате за сесия с най-добрата си приятелка, на която да се оплачете и да изговорите всички негативни неща, случили ви се днес? Без значение дали причината е неочаквана среща с локва по невнимание, или скандал със съседите за чистотата в асансьора – ако се гневите лесно и бързо, то опитайте следните няколко съвета за самоконтрол. И ги практикувайте, бихме препоръчали ние, ако намирате себе си в тези редове.Ако сте с… взривяващ характер

Ако лесно се палите, често подбудени от странични намеси под формата на Хомо Сапиенс, по-рядко от природни външни влияния и най-малко от собствените си постъпки, то тогава имате нужда да предприемете няколко лесни стъпки за вашето лично спокойствие. Замислете се: колкото и да се ядосвате на другия или на себе си, това няма да промени ситуацията. Помислете върху това защо реагирате буйно, а после се опитайте да елиминирате причината.

1.Първо бройте до 10

Сериозно обаче. Специалистите по управление на гнева казват, че реакцията на неврологичния гняв трае само две секунди – така че, ако можете да изчакате, без да издухате, обикновено можете да си дадете време да помислите за по-добър отговор от поредица разноцветни съзвучия. Дайте си 60 секунди да се попитате защо реагирате по определен начин и се фокусирайте върху дишането си.

2.Медитация преди лекарства

Ако сте склонни да крещите, заплашвате и казвате неща, които нямате предвид в горещината на момента, може да се почувствате така, сякаш не владеете собствения си ум. Познато ли ви е? Така че навици като редовна (може и кратка) медитация и повтарящи се успокояващи мантри могат да ви помогнат да се запознаете с начина, по който работи мозъкът ви, за да го върнете на правия път. Иначе казано – запознайте се със себе си истински.

3.Посещавайте редовно фитнеса

Усещате ли понякога, че най-ефективните ви тренировки се случват, когато сте ядосани и адреналинът ви кара да не усещате умора? Да, същото се случва и на нас. Редовните тренировки във фитнеса могат да намалят пристъпите на експлозивен гняв и да ви помогнат да успокоите “нервите“ си, когато сте мега ядосани. И ако не сте се занимавали с кардио, йога клас или бърза разходка с включен към нея подкаст, то ви съветваме да пробвате. Това може да отвлече вниманието ви от дейността по замисляне на куп престъпни действия, включващи бавната касиерка в супермаркета и рекламите на бургери.

 

Ако имате пасивно-агресивен характер

Въртите очи, прикривате вербалната си враждебност умело, но не достатъчно, за да дадете да се разбере, че не – това хич не ви се нрави. Обезсмисляте чуждите преживявания и чувства, критикувате идеи и очаквания на хората около себе си толкова добре, колкото Анджелина поваля мъжаги в „Лара Крофт“. Хуморът ви е повече от черен, оправдавате се постоянно за действията си и се опитвате да преиначите истината – ако се намирате в тези редове, то знайте, че това са симптоми на пасивно-агресивно поведение. За да спрете да раздавате неразумни обвинения, да протакате, да се инатите и да наказвате или виктимизирате себе си, следвайте ето тези няколко стъпки:

1.Приемете как се чувствате

Да се преструвате, че не сте ядосани, наранени или разочаровани, е отличителен белег на пасивно-агресивната личност. Първата стъпка към подобряване е да спрете да отричате, че това, което чувствате, не е вярно, и приемете тези „грозни“ емоции. В крайна сметка, всички понякога се чувстваме зле и няма нищо лошо в това да си го признаем.

2.Бъдете предизвикателни

Пасивно-агресивните хора често мразят конфронтацията и вместо това вмъкват разочарованията си в разговор по начина, по който пускат авокадо в блендера си за смути. Когато сте сами, помислете кога или с кого сте най-враждебни (работното място често е място за развъждане на подобни състояния). Ако има някакъв модел или повтарящ се проблем – да речем шеф, с когото работите от години, все още не знае как е цялото ви име – използвайте това като начална точка, за да бъдете уверени в причината за вашия гняв.

Вместо да подчертавате правописа на вашето име в следващия си имейл, надявайки се шефът ви да схване намека, напишете бързо съобщение, което да изпратите със следващия си отговор. “О! И между другото, забелязах, че сте изписвали името ми грешно. Не се притеснявайте, случва ми се непрекъснато!“

3.Намалете дневната доза сарказъм

Изтрийте от речника си изрази като „както и да е“, „ами, добре“ и „само се шегувам“ (обикновено придружени с въздишка и въртене на очи). Особено лесно е да попаднете в капаните на пасивно-агресивната комуникация, когато сте разочаровани. Когато се съмнявате в поведението си, опитайте да повишите сарказма си до пълен хумор – вицовете могат да разтопят и Гринч дори.

4.Започвайте изреченията с “Аз“ вместо с обвинителното „Ти“

И не, дами, “Аз просто мисля, че…“ не се брои. Погледнете дълбоко в себе си и потърсете отговор на въпроса защо се държите така. Не изстрелвайте обвинителното си мнение веднага, а по-скоро наблегнете на това по какъв начин сте афектирани от нечии думи.

Знаем, че е трудно да си признаем, че понякога сме… ами, онова нарицателно име, което е синоним на седалището. Но е наложително да го признаем поне пред себе си, за да имаме по-здравословни връзки с хората около нас, а и най-вече със самите нас. Затова не забравяйте да си казвате по една позитивна мантра на ден, както и да се самооценявате обективно. Не ни се ядосахте, нали?

 

Текст: Мила Стоянова

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Провансалски нотки в събота.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ