На какво мирише Коледа?

x


Всичко започна от един коктейл с аромат на портокали и канела… В компанията на една влюбена двойка и още трима мои приятели се заговори за любов, чудеса и за това как мирише Коледа. На следващата сутрин се сетих, че остават 3 дни до празника и лека-полека са започнали да се случват последните чудеса за тази година. И отново замириса на портокали и канела. И всеки аромат е чудо, всеки аромат е приказка, всеки аромат  – машина на времето.

И така, на какво мирише Коледа?

Коледа мирише на портокали и канела, разбира се. Коледа мирише на чай от лайка сутрин и на червено вино вечер.  Мирише на домашен уют и на домашно опечена питка, в която баба ви слага брашно на око, сол и сода на око, вода на око. И виждате ли, така се прави най-вкусната питка на света – без рецепта в грамове и милилитри. После питам и баба ми как мирише Коледа и тя мъдро поклаща глава и казва, че Коледата сме я носили ние, когато влезем в нейната къща. Казва, че винаги е празник, когато ни вижда заедно и ми дава торбичка с две вафли и три портокала в нея. После добавя, че обича да мирише като едно време – на дърва, въглища и сварена тиква.

Почти цяла седмица вече питам всеки как му мирише празника. Според моята колежка, Коледа мирише на борче и сърмички. На моето мързеливо куче Коледата му мирише на луканка, която краде от масата само по това време на годината. Някой ми каза, че му мирише на камина, друг на шоколад, на мандарини, на бабиния му фасул и пак на бабината баклава. Някой каза, че мирише на топли очаквания, подправени с ванилия, друг твърди, че Коледа мирише на семейно щастие и обич.

Коледа мирише на детство, през което подаръците не се зареждаха в контактите, нямаха слотове за карти памет, нямаха хиляди приложения освен едно-единствено – да ни усмихват. Коледа ми мирише на детството, когато подаръците не бяха електронни, нямаха двугодишна гаранция, но пък беше гарантирано, че ще им се радваме цяла година.

Ето така мирише Коледа – понякога е един коктейл, понякога е един фреш от цитруси, понякога е една меденка… всеки път мирише на вълшебство.

Да, Коледа мирише на вълшебство, на сняг и топлина едновременно, на магия, на любов, на чудни подправки и дом. На хиляди неща мирише, стига само да пазим празничния нюх, с който да запомним на какво мирише днес!

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Monika Grabkowska – Unsplash

Вижте още:

Рождеството вътре в мен

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Забров принт и нотка екстравагантност.

Ако сте пропуснали
Най-четени