Порасналата Червена Шапчица – героинята в модерен вариант

x


Забравете за онова момиче, чиято баба живяла навътре в гората. Забравете за вълка като уникален биологичен вид, който говори с човешки глас и има предпочитания към разнообразния хранителен режим. Нека оставим цялата сюрреалистична картина настрани и да помислим: какво стана с Червената Шапчица след това? За Братя Грим и повечето хора приказката свършва с познатия край. За мен историята продължава и до днес, защото аз бях Червената Шапчица тогава, а сега, 20 години по-късно, добавих и други червени аксесоари към гардероба си и да речем… пораснах. А 200 години по-късно очакваме и Червената Шапчица да е пораснала също, нали?

Приказната героиня съществува и днес, само че е натрупала повече житейски опит и вече е станала красива жена. Новата ѝ история е еволюирала, макар отчасти да е запазила същите онези важни поуки. Сега тя не се отклонява от пътя, който е поела и все по-малко се страхува от „хищници“, които говорят с човешки глас. Станала е все по-устремена, но е запазила детството в себе си.

Порасналата героиня обича да пътува все по-далеч… почти през девет планини в десета и да преживява по няколко приказки и техните екранизации наведнъж. Тя участва в „Красавицата и звярът“, защото, както винаги, няма Червена Шапчица без вълк. В модерните повествования обаче сюжетът се развива в подкрепа на фройдистките му тълкувания или с други думи – Шапчицата се влюбва във вълка. Целува го и той се превръща в мил и красив мъж, направо принц.

Червената Шапчица в 21-ви век понякога участва в ситуации като от „страната на чудесата“, които са литературен нонсенс и фентъзи, но в ежедневието се наричат просто пълен абсурд. Модерната героиня понякога изпълнява по три задачи наведнъж, успява да изглежда добре, да ходи на фитнес, да работи, да учи. Някъде по средата стои в едно задръстване сутрин и успява да разкаже приказката за „Алиса в страната на чудесата“ на двете си деца, които почти заспиват на задната седалка по пътя за училище.

Червената Шапчица понякога прави това, което прави и дяволът – носи Prada и никога не пропуска и останалите актуални цветове в модната програма. И тази модерна жена се справя все по-спокойно с живота, станала е по-силна и не забравя, че напоследък красотата дебне отвсякъде, а не злият звяр. И ако това, което ви разказвам за нея, ви изглежда невероятно, може би не познавате жени като три от моите колежки, дузина мои приятелки и още толкова техни приятелки. Всички те са пораснали Червени Шапчици, безстрашни, целеустремени, умни и винаги влюбени в червения цвят.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Davids Kokainis – Unsplash

Вижте още:

Традиционната сватба на моята приятелка

Дневникът на едно работещо момиче: Денят преди отпуската

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

С бодра крачка към уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени