Порасналата Червена Шапчица – героинята в модерен вариант

x


Забравете за онова момиче, чиято баба живяла навътре в гората. Забравете за вълка като уникален биологичен вид, който говори с човешки глас и има предпочитания към разнообразния хранителен режим. Нека оставим цялата сюрреалистична картина настрани и да помислим: какво стана с Червената Шапчица след това? За Братя Грим и повечето хора приказката свършва с познатия край. За мен историята продължава и до днес, защото аз бях Червената Шапчица тогава, а сега, 20 години по-късно, добавих и други червени аксесоари към гардероба си и да речем… пораснах. А 200 години по-късно очакваме и Червената Шапчица да е пораснала също, нали?

Приказната героиня съществува и днес, само че е натрупала повече житейски опит и вече е станала красива жена. Новата ѝ история е еволюирала, макар отчасти да е запазила същите онези важни поуки. Сега тя не се отклонява от пътя, който е поела и все по-малко се страхува от „хищници“, които говорят с човешки глас. Станала е все по-устремена, но е запазила детството в себе си.

Порасналата героиня обича да пътува все по-далеч… почти през девет планини в десета и да преживява по няколко приказки и техните екранизации наведнъж. Тя участва в „Красавицата и звярът“, защото, както винаги, няма Червена Шапчица без вълк. В модерните повествования обаче сюжетът се развива в подкрепа на фройдистките му тълкувания или с други думи – Шапчицата се влюбва във вълка. Целува го и той се превръща в мил и красив мъж, направо принц.

Червената Шапчица в 21-ви век понякога участва в ситуации като от „страната на чудесата“, които са литературен нонсенс и фентъзи, но в ежедневието се наричат просто пълен абсурд. Модерната героиня понякога изпълнява по три задачи наведнъж, успява да изглежда добре, да ходи на фитнес, да работи, да учи. Някъде по средата стои в едно задръстване сутрин и успява да разкаже приказката за „Алиса в страната на чудесата“ на двете си деца, които почти заспиват на задната седалка по пътя за училище.

Червената Шапчица понякога прави това, което прави и дяволът – носи Prada и никога не пропуска и останалите актуални цветове в модната програма. И тази модерна жена се справя все по-спокойно с живота, станала е по-силна и не забравя, че напоследък красотата дебне отвсякъде, а не злият звяр. И ако това, което ви разказвам за нея, ви изглежда невероятно, може би не познавате жени като три от моите колежки, дузина мои приятелки и още толкова техни приятелки. Всички те са пораснали Червени Шапчици, безстрашни, целеустремени, умни и винаги влюбени в червения цвят.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Davids Kokainis – Unsplash

Вижте още:

Традиционната сватба на моята приятелка

Дневникът на едно работещо момиче: Денят преди отпуската

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък е, личи си по усмивките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ