Работещо момиче: Щастието, наречено „домашен офис“

x

Събуждаш се (когато искаш), съхраняваш нервни клетки, като избягваш задръстванията, прекарваш (ако желаеш) деня по пижама, редуцираш ежедневното съжителство с колеги, повелител си на собственото си време, а всичко, което ти трябва е на една ръка разстояние. Звучи почти като приказка, но всъщност вече все повече хора имат възможността да работят по този начин. Дистанционно. И поне половината от тях ще ви кажат, че съвсем не е така розово, колкото си го представяте. Даже и наполовина розово не е!

Мит е например, че работейки от домашен офис, всъщност може да работите отвсякъде. Да, реално можете, но всеки на когото му се е налагало да проведе конферентен разговор от оживено кафене, ще ви потвърди, че е много по-препоръчително да си пиете кафето у дома, докато работите. И по-тихо, със сигурност! Макар че и „у дома“ не винаги е гаранция за повече продуктивност и е много подвеждащо мисленето, че работата от вкъщи е „най-лесното нещо на света”. Статистиките сочат, че един от най-големите поводи за неуспех на домашния офис е… самият офис. Или по-конкретно неправилно организираното, избрано и структурирано офис пространство.

Разбира се, всяко нещо има своите плюсове и минуси. Създаването на домашна работна  среда все пак не е най-трудното нещо на света и съвсем не изисква диплома по ядрена физика, защото всичко е въпрос на… Да, правилно се досетихте – организация. Веднъж след като си създадете достатъчно добра организация, останалото е значително по-лесно. Знаейки, че всяко начало е трудно, ви споделяме нашите „стартови” съвети, които могат да ви помогнат да създадете удобен и функционален домашен офис или пък да преобразите вече наличното подобно пространство.Основни решения

Обикновено това, с което се започва, а понякога при липса на свободно място и се завършва е бюрото. То не е просто част от интериора, а важен компонент от обзавеждането на офисното пространство у дома. Един от най-важните! Най-често хората се спират на семпло, достатъчно високо и относително широко бюро, ако обаче сте горд притежател на старо писалище от дядо ви или пък изпитвате сантимент към ореховото бюро от детството, то не се притеснявайте да им дадете нов живот, като ги направите част от домашния ви офис. Даже идеята  е повече от добра!

Специално място 

Вече имате бюро, сега е време да намерите и къде да го позиционирате. Ако имате възможност да обособите отделна стая за офис, то чудесно – това е най-доброто решение, което може да вземете. По-често обаче хората нямат достатъчно пространство в домовете си и се налага „офисът” да стане част от някоя вече обзаведена стая. Въпросът е от коя? Като начало забравете за спалнята. При условие, че ще прекарвате по-голям процент от времето си у дома, колкото по-далеч сте от леглото, толкова по-добре. Кухнята също не е добра идея, всекидневната обаче е. Да, колкото и нелогично да звучи, всъщност всекидневната е може би най-доброто място, където да разположите бюрото и всичко друго, от което се нуждаете, защото често това е най-просторното място в дома.Всичко наоколо 

След като имате бюро, а бюрото си има своето място е редно да помислите и за пространството около себе си. Като започнете от гледката, например. Най-доброто решение е да поставите бюрото си така, че пред вас да се разкрива гледка към прозорец. Предполагаме е излишно да споменаваме защо. Ако обаче нямате такава възможност, то разположете го така, че като си вдигнете очите да виждате нещо различно от студена стена пред себе си. Картина, аквариум… каквото пожелаете. Нямате такава алтернатива? Ами тогава нека не бъде „просто стена”, използвайте пълноценно празното пространство. Залепете там работния си график, картички от пътувания, рисунки на децата, семейни снимки и  всичко друго, което ще ви кара да се усмихвате, щом го погледнете. Мотивиращо е, повярвайте ни!

Свежа компания

Едно от най-големите предимства на това да работите от вкъщи е, че може да структурирате офиса си така, както на вас ви харесва, без да се налага да се съобразявате с никого. Например, ако обичате растения, то повече от спокойно може да се обградите с тях. Добре де, не ви съветваме да  превръщате работното пространство в отдел на ботаническата градина, но някое и друго цъфтящо или пък само зелено растение няма да ви навреди. Даже по-вероятно е да допринесе за чувството на уют, което макар и оставено на втори план, все пак е търсена част от домашната офис обстановка.Господин Удобство

Отделихме заслужено внимание на работната повърхност, на мястото, детайлите и гледката, а все още не сме споменали нищо за най-важното нещо – столът. Удобният стол! При условие, че вероятно ще прекарвате по-голяма част, а ако не и целия ден седнали, то не следва да правите никакви компромиси именно със стола. Препоръчваме ви да заложите на класически голям офис стол, който е ергономичен, с мека тапицерия и колелца. Може би инвестицията ще бъде голяма, но ви уверяваме, че е и една от най-добрите, които може да направите по отношение на домашния си офис. Гърбът ви ще ви бъде благодарен!

Малки необходимости

Освен на чисто материалната е редно да отделите внимание и на техническата база, с която ви предстои да работите ежедневно. Вероятно излишно е да казваме, че лаптопът или настолният компютър, на който ще работите трябва да бъде в повече от добро състояние, за да не ви създава неприятни и изненадващи ситуации. Същото важи и за останалата офис техника – препоръчително е да имате някое от модерните мултифункционални устройства, които едновременно принтират, сканират и правят още няколко неща, сред които се надяваме скоро да влезе и опцията „кафе“. Извън кръга на шегата – осигурете си удобство с надеждна техника, защото ще ви бъде нужна. Същото важи и за интернет връзката! Най-голямото наказание за човек, работещ от вкъщи е поради някаква причина интернет сигналът да бъде слаб или по-лошото – съвсем неналичен. Помислете за алтернативи още докато обзавеждате офис пространството си, в даден момент със сигурност ще ви бъдат полезни. Да бъде светлина

Помните ли прозореца от преди малко? Да, същият, който би ви дал гледка и простор за въображение, ако сложите бюрото си близо до него. Всъщност главната причина да разположите своето работно място до/около прозореца в стаята е естествената слънчева светлина. Доказано е, че именно наличието на достатъчно светлина в помещението увеличава  продуктивността и помага за по-доброто съсредоточаване. И обратното – липсата й води до умора, сънливост, а нерядко и до главоболие и напрежение в очите.

Бонус съвет: Когато позиционирате бюрото не забравяйте да обърнете внимание на това как се променя светлината през целия ден, или поне през частта, в която ще работите активно. Пряката слънчева светлина може да бъде прекалено силна в определени часове и това да дразни очите ви или да се отразява в монитора и да възпрепятства работата ви.И накрая, споделяйки най-вече личния ни опит, следва да подчертаем: не се изкушавайте да превръщате целия си дом в офис, нито офиса в дом. Без значение, че се намирате на територията на „своята крепост” постарайте се да разграничите домашната от работната атмосфера. По този начин успешно ще постигате баланс и ще се наслаждавате на уюта на дома, като едновременно сте също толкова отговорни към работата си, колкото бихте били и в класическия офис. Приятна работа!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

На ръба на уикенда.

Ако сте пропуснали
Най-четени