Какво ново от книжния пазар? Книгите за почивката

x

Лятото често се озоваваме на някой плаж, в някой парк или просто е събота следобед и искаме да си починем с книга в ръка. И това са сладките моменти, в които ни се иска да се пренесем за малко някъде другаде. Често позволяваме на някой автор да ни отвлече безвъзвратно към собствения си свят. Книгите, те ни теглят към други светове, дават ни  отговори и ни правят съпричастни към съдбата на герои, които опознаваме и дори обикваме с цялото си сърце. Днес избрахме три книги, с които може да опитате да отидете на почивка и обещаваме, няма да ви станат скучни.С „Животът ми като мъж“ Филип Рот завършва своеобразната квазиавтобиографична трилогия, стартирала с романа „Сбогом, Колумб“ и последвана от комичния шедьовър „Синдромът Портной“. Връзките на Натан с Шарън и Лидия, на Питър с Морийн и Сюзън се наслагват и преплитат в една история за невъзможното съзряване, за безсилието на почерпените от литературата принципи пред бездуховната действителност. „По аналогия с „Изповеди“ на Русо и с творчеството на някои модерни наследници на швейцарския философ, „Животът ми като мъж“ ни приканва да се съсредоточим върху човека отвъд писателя – и тъкмо в това се състои неговата привлекателност“, пише „Ню Йорк Таймс“ преди няколко десетилетия, когато романът е публикуван за пръв път.Произведенията на Филип Рот са безмилостно пътуване към самия себе си, трескаво разследване на миналото и настоящето на вечния чужденец, един аналитичен и силно въздействащ монолог на другостта. Писателят се вълнува от теми като политическата коректност, идентичността, наказанието и справедливостта. Приживе обявен за класик и феномен на съвременната белетристика, той разполага с почти всички литературни отличия на Америка – от Националната награда за художествена литература през Пулицър до наградата ПЕН/Фокнър. В основата на неговата продуктивна литературна кариера стои разпознаваемият му стил, белязан от черен хумор, самоирония и блестящи опити за десакрализация на измислени идоли.„Хладнокръвно“ е забележително произведение, което издига Капоти на най-високото стъпало, може да се каже на пиедестала на американската литература и дори за писател от неговия ранг се превръща в жалон – всяка негова книга вече ще се съизмерва с „Хладнокръвно“. Произведението е забележително също с това, че се превръща в образец на документално-художествената проза и поставя в световен мащаб началото на нов жанр – true crime. Завладяващият разказ на Капоти навлиза в непознати дълбини на престъпния ум и запознава читателя с психологическите и емоционалните аспекти на безсмисленото избиване на едно семейство в сърцето на Америка.

„Никога няма да разберете какво ми причини „Хладнокръвно“. Разкъса ме до мозъка на костите и за малко да ме убие“, признава Труман Капоти, след като завършва образцовия си документален роман. „Хладнокръвно“ е сред онези брилянтни произведения на американския творец, отразяващи истината за желанията, за чиито последствия никога не можем да бъдем готови, за сладостта на невинността, която, веднъж изгубена, е завинаги изгубена, както и за невидимите травми от детството, белязали човешката участ завинаги.„Полулош“ –  феноменалният дебютен роман на Сали Грийн, разказва вълнуващата история на Натан, незаконно роденият син на най-суровия черен магьосник в Европа, прочул се с кървавите си безчинства и невероятните си способности. Когато Кора, майката на младежа, умира, той е обречен да се справя сам с изпитанията на живота. Изоставен от едните и отхвърлян от другите заради смесения си произход, Натан си блъска главата върху въпроси като: Какво е да си полулош? Откъде идва лошотията? По наследство ли се предава от баща на син? Междувременно въздиша по крехката Аналис, отбива атаките на полусестра си Джесика и се опитва да се измъкне от клетката, която го задушава.

Макар протагонистът на трилогията да е тийнейджър, книгата ще очарова и зрелия читател, дори и да не е пристрастен към ърбън фентъзи четива и трилъри със свръхестествени елементи.„Полулош“, книга първа от трилогията „Полуживот“ на британката Сали Грийн, до момента е преведена на 47 езика! Световната премиера на дългоочаквания първи том се състоя в началото на март тази година. Романът оглави множество литературни класации и несъмнено се нарежда сред най-дискутираните заглавия на 2014 г.

Текст: Fashion Inside

Снимки: Colibri

Вижте ощe:

Барове в небето над Ню Йорк

A+: новото арт пространство на София

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN

Боти от CHRISTIAN LOUBOUTIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI

Асиметрична миди пола от BRUNELLO CUCINELLI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA

Жилетка от кашмир и вълна от ALTUZARRA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Вълнено поло от CHLOÉ

Вълнено поло от CHLOÉ Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Влизаме в новата седмица, така!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ