Коледна приказка: „Лешникотрошачката” в Софийска опера и балет

x

 

 

 


 

Пьотр Илич Чайковски композира балета „Лешникотрошачката” между 1891 и 1892 година. Премиерата му е на 18 декември 1892 година в Санкт Петербург, но не успява да пожъне голям успех.

През 1934 година представлението излиза извън пределите на Русия и е поставено в Англия. 10 години по-късно прави своята премиера и в Щатите, в Сан Франциско. След още 10 години произведението на Чайковски се играе в Ню Йорк, където постига огромен успех. От тогава насам се поставя по традиция всяка година по Коледа.

Либрето на „Лешникотрошачката“ е на Всеволожки – Петипа, по едноименната приказка на Ернст Теодор Амадеус Хофман. Творчеството на автора е причислено от културните историци към късния романтизъм. Неговите съвременници, между които Шилер и Хайне, се отнасят пренебрежително към творбите му. Едва след неговата смърт интересът към произведенията му се възражда.

Либрето на „Лешникотрошачката“ на пръв поглед представлява една интересна приказка: Навън е красива зима. Деца играят и правят снежен човек. В дома на Маша големите довършват Коледната украса. Първите гости пристигат и елхата грейва с невероятна красота. Маша и Федя танцуват весело около нея и си играят със своите кукли. Гостите също танцуват, заедно с децата.

Маша търси сред гостите Дроселмайер, за да види какъв подарък ѝ е направил. Най-накрая Дроселмайер пристига заедно с помощниците си. Те внасят в дома много подаръци, изработени за Коледната нощ. Облечен в пелерина, Дроселмайер, който е вълшебник, показва пред гостите танци на далечни и екзотични народи.

Веднага след това той смайва присъстващите с новото си изобретение – играчка- войник, с която се чупят лешници. Всички деца са влюбени във войника. Изведнъж играчката се поврежда. Маша се натъжава и моли Дроселмайер да я поправи. След като вълшебникът удовлетворява желанието ѝ, тя  играе весели танци с Лешникотрошачката. Накрая заспива уморена в едно кресло. Сънува зли сили, които искат да откраднат любимата ѝ кукла. Маша започва да се бори с Черната кралица. На помощ ѝ се притичва не друг, а Лешникотрошачката. Въпреки съпротивата, магьосницата пленява Лешникотрошачката.

Момичето страда много и моли Дроселмайер за помощ. Двамата се пренасят в царството на тъмните сили. Наоколо всичко е сковано с лед, но добрият вълшебник успява да прогони магьосниците. Изведнъж Лешникотрошачката се превръща в красив принц. Маша и принцът се влюбват. Луната става лодка и ги пренася в царството на цветята. Там всички са щастливи и танцуват весели танци. Нощта постепенно си отива. Маша се събужда и прегръща своята любима кукла Лешникотрошачката.

В Софийска опера и балет представлението ще бъде поставено на 26 декември от 17 часа, 27 декември – от 11 часа и 28 декември – от 16 часа.

 


 

 

 

 


 

Текст: Fashion Inside

Снимка: Софийска опера и балет

Вижте още:

Галерия A+ представя: дизайнерските бижута на Димитър Делчев

„Пътят към Коста дел Маресме” и Оскарите

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Коженият тренч  – незаменима класика.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ