„Нео-екология” като тенденция в българската мода

x

Мая Матева, снимка: Йоан Гълъбов


Ново дизайнерско събитие предстои в периода между 4 и 20 декември тази година. Мястото е „Иван Асен 22”, а темата поставя в центъра на вниманието природата и нейните ресурси, стихии и образувания, представени чрез идеите на съвременните технологии и иновативните хрумвания на млади български дизайнери.


Маринела Лазарова


Водеща роля има мега-тенденцията „нео-екология”, визуализираща повишеното социално съзнание и чувството за отговорност на днешния потребител. Напредничави утопии в дизайна стават възможни, благодарение на свръхмодерни технологии, залагащи на устойчиви и възобновими енергийни източници. Обръща се внимание на изкусни занаятчийски умения, на деликатната естетика на примитивното, на ръчно изработени или технологично постигнати, пресъздаващи естествени качества, материали, които се грижат за опазването на околната среда и са нежни към кожата. Обръща се внимание и на новия лукс от висококачествени продукти, които са същевременно трайни и красиви.


Лора Божилова, снимка: Вергиния Янчева


Участващите в събитието дизайнери достигат рекордната бройка от 30 души. Между тях са познатите имена от постоянния екип на „Иван Асен 22” като YOD by Яна Дворецка, Игор Илийовски, Георги Флоров, HAM & EGGS, Росица Мршич, nelmit, Диляна Иванова, Инна Габровска, Динка Касабова, както и новите талантливи попълнения като Prototype 23, JAR & JAM, Славина Петрова, Теодора Шуманова, Ива Григорова, Мая Каранешева, GIZDA by Катя Лозанова, Милена Начева, Таня Хаджиева, Евгени Петков, Юлияна Янъкова. Авторски аксесоари ще предложат едни от най-иновативните имена, сред които Калина Чанкова, Джина Шеовска и Марияна Рибарова с лейбъла си Papieta.

Предстоящото събитие беше предшествано от конкурс за нови имена. От многобройните проекти за представяне са избрани убедителните творби на Мая Матева (НХА), Симеон Атанасов, Маринела Лазарова и Боряна Вътова (НБУ), а със своите statement аксесоари се класира Лора Божилова.


Stephanie Kahnau, снимка: Lena Scherer


Допълнителните изненади в модното издание ще бъдат представянето на работи на гост-дизайнери: директно от Мюнхен пристигат уникалните дрехи на Щефани Канау, текстилен дизайнер и асистент в AMD Akademie Mode & Design, а от Лондон: невероятните обекти-обувки на Ива Минкова.

Откриването е насрочено за 4 декември от 19:00 ч. в шоурума на „Иван Асен 22” в София. Дизайнерското събитие ще продължи до 20 декември с работно време от понеделник до петък, от 16:00 до 20:00 часа, а в събота: от 14:00 до 20:00 часа.


Борянa Вътовa, снимка: Йоан Гълъбов


Какво още можем да кажем за явлението „нео-екология”?

Реакция срещу хаоса и безумното темпо на всекидневието чрез стремеж към автономия от „мрежата” и обръщане към природата. Забавянето и освобождаването от физически и психически токсини ни доближава до света от нова перспектива.

Флуидните сили в природата са огромен извор на инспирации за трансформации във формите и силуетите.

Новаторски „нежни” технологии създават стилизирани съвременни имитации на природата и биологията в обекти, структури и десени. Чрез съвременни технологични материали се създават органични форми в нежни тонове, със закръглени ръбове или наподобяващи извънземни форми с осезателни повърхности.

Нео-примитивизмът е важен аспект в рамките на нео-еко-тенденцията. Природата е образец за автентичен, нарочно груб и същевременно свръхфункционален и живописен дизайн, често ползващ за основа природни материали, рециклирани платове или растително багрене.


Ива Минкова


Предстоящото дизайнерско събитие ще представи дрехи с каменисти десени и структури в скални цветове, марморирани повърхности, вдъхновени от минерали  и органични скални образувания, а 3-D-обеми, напластявания и нагъвания ще са характерни за изразяване на монолитност, която намира изключително стилизиран превод в строги геометрични форми, резки ъгли, изрязвания, концептуални конструкции, нарязани структури, сложно нагънати многоъгълни форми. Следи от времето са кодирани в патината, бронза, камъка, а първичнят, естествен вид, създаден от природата, се запазва: оригиналният материал като дънер или скална формация, както и природни кривини, се съчетават с технологичната перфектност в един и същ обект.

Набъбнали форми със закръглени извивки и свръхлек, но внушителен обем, са постигнати с технологични материали като неопрен. Разтичащи се срещу гравитацията полутечни-полутвърди форми, напомнящи живак, се образуват, благодарение на метални нишки или заложени във формите трансформации, изглеждащи като разтопени малко преди втвърдяването им.

Тема, излъчваща примитивна сила, примесен с футуризъм примитивизъм, между първичното и излъсканото.

При повърхностите ще доминират мехурчести, издути десени, текстурален латекс, гумирани покрития, както и сухи, порести, фосилести аспекти. Раздвижени сегменти, фасетирани повърхности и синтезиран блясък характеризират текстурите, а потъмненият или полиран бронз служи за металист акцент. Груби покрития като гума, дърво, нефт и лава създават сурови и същевременно изискани повърхности.


Симеон Атанасов


Цветовете са каменисти, скалисти деликатни нююанси на сиво и синьо, бледомораво и сивокафяво, телесно и аквамарин, контрасти от черно и бяло, металически акценти в мед, месинг, златисто. Патина. Мраморни десени. Корк, базалт, варовик.

Интериорът, разбира се, също е повлиян от идеята. Той ще бъде превърнат в нео-природно-първично-футуристично пространство от Боряна Чернева, Диляна Иванова и Нели Митева.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: „Иван Асен 22”

Вижте още:

Подаръци, пъстри коледни светлини и „Сняг вали”

Съвременна българска литература

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Снимка:MonicaTurlui/Pexels Щастието идва по-лесно, когато се чувствате добре такива, каквито сте, без да имате нужда от още…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ