Непознатата: „Каквато ти ме искаш”

x

 


Кой е Луиджи Пирандело? Писател, роден през 1867 година в заможно сицилианско семейство. Познаваме го като автор на романите „Покойният Мата Паскал”, „Някой, никой, сто хиляди”, сборника „Новели за една година” и над 40 театрални пиеси, от които в България са поставяни „Шест лица търсят автор”, „Всеки си има мнение”, „Хенрих IV”. Носител е на Нобелова награда за литература, връчена му през 1934 година за „дръзкото и бляскаво пробуждане, което предизвиква в театъра на сцената”.

Каквато ти ме искаш” е първият превод на български език на пиесата, осъществен от Ернестина Шинова. Главната героиня е Непознатата – изградила живота си отначало в дома на писателя Салтер и дъщеря му Моп, които не знаят почти нищо за миналото ѝ. Една вечер неочаквано се появява непознат мъж, който твърди, че е неин приятел от детството, предлагайки ѝ да се върне към своя предишен живот – със съпруг, семейство и наследство. Той твърди, че войната я е принудила да избяга от тях, а ужасните преживявания тя е оставила дълбоко в себе си на ръба на спомена. И изведнъж Непознатата е изправена пред избор: да създаде отново себе си в другия дом или да изгради своята нова идентичност.

Авторският спектакъл на Теди Москов е за маските, които всеки, в търсене на себе си, избира дали трябва да носи. За маските, които, сложени веднъж, придават автентична същност. Представлението поставя въпроса – дали под маската въобще съществува такава автентична същност, или човек е изцяло подвластен на това къде е очакван, приеман и обичан.

Верен на епохата, в която се развива действието, режисьорът създава театрално произведение с характерната си свободна интерпретация на обстоятелства и действащи лица. С мултимедийни елементи, смяна на гледните точки и перспектива, той приближава максимално театралното преживяване до внушенията на филмовия екран.

Салонът за публиката ще бъде разположен на самата сцена, а следващите дати, на които представлението ще бъде поставено в Народен театър „Иван Вазов”, са 30 октомври и 11 ноември. Началният час е 19.00, а постановката се играе на Голяма сцена. Ролите са поверени на Снежина Петрова, Стоян Алексиев, Цветан Алексиев, Никола Додов, Жорета Николова, Марин Янев, Илиана Коджабашева, Вяра Табакова, Сава Драгунчев, Любомир Петкашев и Елена Телбис.

Текст: Станислава Добрева/Народен театър „Иван Вазов”

Снимка: Народен театър „Иван Вазов”

Вижте още:

Какво да прочетем от тазгодишния Нобелов лауреат за литература?

Броени дни до Sofia Independent Film Festival

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Провансалски нотки в събота.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ