Южната италианска красавица – Фоджа

x

 

 

 


 

Към което и място да се насочите в Италия, няма начин да сбъркате. Дори и най-малкото закътано селце на Апенинския полуостров ще ви пренесе в друг свят, който се усеща с всяко дихание и по-скоро се преживява, вместо да се разказва.  Обличането с думи се постига трудно, когато става въпрос за места като Фоджа, където бихме искали да ви разходим днес, в нашето туристическо бягство.

Провинцията, както и едноименната й столица – Фоджа – са известни като житниците на Италия. За единадесетвековната история от създаването си градът е видял и преживял какво ли не, но е устоял и приканва всеки посетител да се потопи в особения му ритъм.

 


 

 

 

 


 

В продължение на десетилетия във Фоджа са властвали византийците, после и нормандците. И всеки е оставил своя отпечатък – по улиците, в архитектурата на къщите и недоразказаните истории, разпенвали буйната кръв на местните жители.  За развитието на града през 13 век спомага Фридрих Втори, който го провъзгласява за своята столица.

През 1223 г. императорът издига величествен дворец, а след завършването му заедно с него във Фоджа пристига и целия императорски двор. Фридрих полага неимоверни усилия да превърне малкото провинциално градче в истинска столица и основава първия местен университет.  След известен застой в развитието си по време на управлението на Арагонската династия отново настъпва златно време за провинцията и нейната столица при властването на Бурбоните през 18 век.

Макар и малко градче Фоджа спотаява в себе си многобройни красоти, дело на изтъкнати майстори през вековете. Но катедралата Duomo di Foggia се слави като основен повод за гордост. Разположена на централния градски площад от 1080 г. сградата претърпява няколко фундаментални преустройства. Катедралната фасада е основно променена през 1172 г., когато по цялата й площ са поставени орнаменти в романски стил.

 


 

 


 

Любопитство предизвиква и един от местните параклиси, в който според легендата се съхранява икона, намерена на дъното на езерото през 1073 г. За да се превърне обиколката из Фоджа в истинска приказка на метри от камбанарията е разположена и следващата знаменитост Chiesa del Calvario.

Както местните, така и гостите са единодушни, че площад Кавур е сърцето на града. Петоъгълната му форма е подчертана от декоративни дръвчета и красиви цветя. В самия му център е разположен красив фонтан, изграден през 1924 г., е създаден и градския водопровод.

И както знаем в Италия времето се движи с различна скорост. Нищо не е прекалено забързано, но въпреки това ври и кипи, носи характерната жизненост и темперамент на местните жители. И в този странен ритъм, много завладяващ и трудно вписващ се в малко думи, протича и останалото време във Фоджа – през Палацо Арпи и Порта Арпана – докато дойде времето на приобщаването към реалния живот по тези места. С италианския, който се говори с цялото тялото, с местните вина, които галят сетивата и не на последно място насладата от местната кухня, която няма равна.

Текст: Ивайла Влахова

Снимки: Press

Вижте още:

Още едно лице на Испания: Севиля ще стопли сърцата ви

Влаковите маршрути, които ще променят представата ви за пътуване

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Миди рокля с колан от SELF-PORTRAIT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен колан от SAINT LAURENT

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дълъг елек от MAX MARA

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля от ALTUZARRA

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В петък заложете на удобството.

Ако сте пропуснали
Най-четени