Бронзовата кожа и солариумът: Нещата, които рекламите няма да ви кажат

x

 


 

Защо толкова много хора подхранват егото си с изкуствен тен всяка пролет? Този въпрос последва, след като случайно или съвсем нарочно, миналата сутрин ни се изпречи огромен билборд по пътя за работа, подканящ ни да се „подготвим“ за лятото – в солариум. И в главите ни започна дебатът „За“ или „Против“. Огромният билборд ни запозна с позитивите на солариума, а те не са много – ще придобиете бронзов тен. А какво остава скрито?

 


 

 


 

Днес потърсихме фактите, които онзи билборд няма да ви каже. Освен известните рискове като сухота на кожата, преждевременно остаряване и предпоставка за ракови образувания има няколко неща, които вероятно не знаете.

Придобиването на тен от солариум не е нещо, което никога не бихме описали с думата „нормално“, дори и когато става дума за базов тен преди първо излагане на слънце. Всъщност, придобиването на изкуствен тен в солариум е много по-вредно от същинското излагане на слънце. „Базовият тен“ е лъжа. Много хора си мислят, че лекият загар от солариума предпазва кожата при първо излагане на слънце. Чувството за подготвена кожа и безопасност е лъжовно и всичко, което правите е, че всъщност се излагате на слънце и солариум едновременно в началото на всяко лято.

 


 

 


 

Не е опасно да се ходи на солариум само няколко пъти в годината. Този мит продължава да живее в съзнанието на много хора. Всяко посещение на солариум крие риск за кожата. Излагането на UV лъчи е факт, който не бива да пренебрегвате, защото всеки път е от значение.

Придобиването на изкуствен тен в солариум може да повлияе върху действието на някои лекарства, които приемате. Сред тях са хапчета за главоболие и антибиотици или още по-лошо – противозачатъчните, които взимате ежедневно. В някои хапчета, като тези за регулиране на кръвно налягане, се съдържат вещества, които могат да причинят по-бързо изгаряне на кожата, защото тя става много по-фоточувствителна.

 


 

 


 

Солариумът не лекува акне, нито помага в борбата с него. Да, изсушаването на кожата „убива“ някои от бактериите причинители на акне, но един крем и подходяща козметика биха били по-безопасен и по-адекватен начин да се справите с проблема с постоянен ефект.

Кожата ви не е единственият орган, който „страда“ при придобиване на изкуствен тен. Почти всички забравят за очите си. Съществува такова нещо като рак на очите (Ocular melanoma) – болест, която води до ослепяване – в най-добрия случай. Но има и много други заболявания на очите, които могат да се предизвикат от светлината в солариума, включително и увреждания, които могат да бъдат с трайни последици. Изборът дали да използваме солариум, или не, разбира се, остава индивидуален.

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Unsplash

Вижте още: 

Да бръснеш или не… краката си? Въпросът е как да го правите без грешки

Как да повишим еластичността на кожата

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в цвят фуксия NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Снимка:MonicaTurlui/Pexels Щастието идва по-лесно, когато се чувствате добре такива, каквито сте, без да имате нужда от още…

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ