Искам шоколад!

x

Знаете ли, че когато ви се яде шоколад всъщност сте “гладни” за любов, съвсем буквално и без да преувеличаваме. И всичко това си има логично и научно обяснение, което ни накара да погледнем на малките прищевки да похапнем по съвсем различен начин. Всяка храна отговаря на определено ваше настроение, и когато безумно много ви се похапва нещо, това означава, че имате нужда да се почувствате по-енергични, по-щастливи и отпуснати. Изборът ви на подсъзнателно ниво ви води към храната, която ще произведе желания ефект. В този ред на мисли е важно да различавате глада от настроението за лека закуска по никое време.


 

 


Всяка храна съдържа минерали, аминокиселини, има различна плътност, мирише различно – все качества, които влияят на настроението и определят избора. Някои храни са стимуланти, някои ни депресират, а някои активират центъра на удоволствието в мозъка ни. Много от въздействията на определени храни са подобни на тези на антидепресантите, например. Веществото, което ви кара да се чувствате щастливи в шоколада се нарича фенилетиламин. Същото това вещество може да се открие в някои наркотици, като екстазито. Истина е, че в суровото какао, фенилетиламинът присъства в огромни количества. Двама души, които искат една и съща храна, но с различна текстура, също имат различия в подсъзнателните си желания. Някои примери от ежедневието биха ви накарали да се замислите дали наистина е така.

Да се върнем към началото! Шоколадът означава желание за любов, интимност и романтика, не защото така ни го показват във филмите, а защото в него има какао, а в какаото – фенилетиламин, който ви кара да се чувствате щастливи.

Млечните продукти действат като антидепресанти. Тираминът в сиренето е стимулант. Холинът в млякото има успокояващо действие. А когато Л-триптофанът в млякото се комбинира с въглехидрати, в организма се произвежда серотонин, който също е отговорен за щастливите ви сутрини. Дори и да не разбирате от химия, правилото е ясно – ако ви се пие подсладено топло мляко, то най-вероятно ще ви подейства отпускащо и антидепресивно.

Солените закуски действат против стрес. Когато ви се яде нещо подсолено обикновено е знак, че жлезата, която отговаря за контрола на стреса в тялото ви функционира по-слабо. Много често те са и хрупкави, което предлага и на устата ви физическо упражнение за противопоставяне на стреса.

Мазнините са ви необходими на подсъзнателно ниво, когато ви е страх, а ако обичате пикантни храни е сигурен знак, че обичате да „подправяте” еждневието си с преживявания. Може би, когато физическата удовлетвореност не бъде постигната, прехвърляте желанията си към пикантно овкусената храна. Хляб, ориз и паста означават, че са ви необходими комфорт и спокойствие.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: БГНЕС

Вижте още:

Номерът на китайката

Започнете деня с чаша вода

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Жилетка от VALENTINO

Жилетка от VALENTINO Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON

Черна миди рокля от SERGIO HUDSON Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Боти от SEE BY CHLOÉ

Боти от SEE BY CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Яке от SAINT LAURENT

Яке от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Облечете се забележително за страхотната седмица, която ви предстои.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ