Чаят – елементарна теория и практика

x

Чай! Ако попитате англичаните – трябва да се пие следобед и изискано; ако гостувате на рускини, те ще ви го приготвят в самовар; ако пък се посъветвате с японците, те ще ви убедят, че чаят е религия и ще ви поканят на специална чаена церемония. В Турция ще получите чаша чай с бучка захар, в Тайлант с каничка мляко, в Катар с шафран и кардамон, в Арабските страни – горещ, дори и през най-жаркото лято, а из Европа – с мед, лимон или пък канела през зимата. Макар за родина на чая да се счита Китай, той отдавна принадлежи на целия свят, а изкуството да се приготвя и пие чай от векове е част от обичаите на много народи. Представителите на различните култури го сервират и консумират по свои специфични начини и в различни време през деня, в зависимост от начина им на живот, климатичните условия и силата на самия чай. Дори нещо повече – според проучване на екип от университета в Мериленд, чаят е втората най-консумирана напитка в света, отстъпваща призовото място само на водата. Има ли изненадани? Вероятно да, особено при условие, че кафето сякаш се радва на далеч по-голяма популярност от чая.

От толкова много приказки за чай, няма как да не ни се допие иметто такъв… Но какъв? Може би плодов, имащ вкус на детство или пък ментов, които така добре придружава компанията на книга, в съботните следобеди. А защо не английски, сервиран с бисквитки, точно в пет, или пък „турски” – силен и в малка стъклена чашка, както го правят из дюкянчетата. Този от билките, брани от баба, който с всяка глътка ни връща у дома, или пък онзи, екзотичният, със силните подправки, който ни пренася в Ориента…. Всякакъв! Чаят се предлага в толкова много разновидности, че сме сигурни, че всеки би открил най-подходящия за себе си.

Ако и вие се размечтахте за „топла прегръдка в чаша”, то тогава сложете водата да кипне, а докато това стане елате с нас на чаена експедиция…



За да си позволим да говорим за различните видове чайове, редно би било първо да се запознаем с тях. Представяме ви ги подред и ви уверяваме, че на тях срещата им е изключително приятна:

Черният чай е чаят, който успешно може да замени сутрешното кафе, тъй като съдържа най-много кофеин, в сравнение с другите видове чайове. Погледнат през спецификата на добиване – черният чай се приготвя от листата на зеления, които се подлагат на пълна ферментация. Процесът отнема между две седмици и един месец, в зависимост от качеството на чаените листа.

Зеленият чай е също толкова силно разпространен и познат, колкото неговия братовчед – черният чай. Главната разлика между двата е, че при зеления чай дозата ферментация е минимална, тъй като процесът на оксидиране е спрян след кратко излагане на топлина. Въпреки това, зеленият чай също съдържа кофеин и действа ободряващо.

Бонус съвет: Ако не харесвате специфичния вкус на чистия зелен чай, то може да го пробвате в някоя от многото комбинации, които се предлагат. Ние ви препоръчваме тази с жасмин, като една от най-ароматните или пък тази с нар, ако сте любители на плодовите вкусове.

Оолонг в Китай е наричан „син чай”и именно това е чаят, който се използва в китайската чаена церемония. Той съдържа значително по-малко кофеин, защото листата му се берат по-късно. По отношение на ферментацията, оксидирането на Оолонг е спряно някъде по средата между това на черния и зеления чай. Или иначе казано – по-слаб е от черния, но е малко по-силен от зеления чай.



Жълтият чай е подобен на чая Оолонг, тъй като нивото му на ферментация отново е между зеления и черния, но основната разлика е в начина на изсушаване. Листата на жълтия чай се сушат изключително бавно, като се оставят продължително време на естествена светлина, докато добият жълт цвят. Именно заради сложния процес по произвеждането му, това е и най-малко разпространеният и известен вид чай.

Белият чай също има свой рекорд – той е възможно най-малко обработваният чай. За производството му се използват най-младите и нежни чаени листенца, които все още не са оксидирали, защото са обрани в началото на сезона. Белият чай е подходящ за пиене през целия ден, тъй като съдържа значително по-малко кофеин, спрямо другите видове чай, но за сметка на това има в пъти повече антиоксиданти.

Чаят Ройбос е наричан още „червен чай”, заради факта, че получената от него течност има червен цвят. Ройбосът е африкански храст, известен със свойството си да успокоява нервната система, да забавя стареенето и да изгражда силен имунитет. Чаят Ройбос успешно носи славата си, като един от най-силните антиоксиданти, а огромно предимство спрямо останалите видове чай е и фактът, че не съдържа кофеин, което го прави подходящ за консумация от всички и по всяко време на деня.



Билковият чай погледнато от ботаническа гледна точка не следва да го наричаме чай, защото „чаят е продукт от листата на растението Camellia sinensis“. В този ред на мисли „билкова отвара” или „билков екстракт” може би са много по-подходящо наименования на течността, получена от сваряването или запарката на изсушени стъбла, цветове, корени и листа на различни билки. Въпреки неправилно разпространеното наименования, включваме  билковите „чайове” в основната чаена класификация, тъй като са предпочитани от много хора. Пък и как да пренебрегнем любимия си ментов чай?

Плодов чай… ами положението е същото, като с билковия. Не е чай, но нека направим компромис и го наричаме така. Плодовият чай както подсказва и името му се прави от различни сушени плодове и предлага възможности за всевъзможни комбинации. Много ароматни и сладки, обикновено! Положителното при плодовите чайове е, че в тях не се съдържа кофеин и са чудесна чиста алтернатива за моментите, в които не ни се пие точно вода, но определено не искаме и фреш или смути.



След като вече знаем основната теоритична част от чаената наука е време за практика. Преди да се втурнете към чайника или френската преса обаче ви предлагаме  още няколко препоръки, които със сигурност биха ви били полезни, докато усвоявате чаеното изкуство:

Въпрос на време

Всеки вид чай има препоръчително време за варене/запарка, съветваме ви да не го увеличавате, защото така полифенолите и другите важни съставки ще се изпарят. Като допълнение, когато листата престоят твърде дълго във водата, независимо с каква температура е тя, чаят става твърде силен или дори натрапчиво горчив, което вярваме едва ли ще се хареса на някого.

Най-много три пъти

Въпреки че повечето качествени чаени листа да могат да се използват 3-4 пъти, не превишавайте този препоръчителен максимум, защото резултатът ще бъде една безвкусна напитка, лишена от аромат. Всъщност експерти твърдят, че след третото запарване в чаените листенца дори не са останали полезни вещества, а никой не иска да пие просто естествено обагрена вода, нали?

Сладост в подходящия момент

Най-хубавият начин да се насладите на чая е, като го пиете чист и неподсладен. Ако обаче решите все пак да го подсладите и предпочетете варианта мед, вместо захар, то не забравяйте, че чаят не бива да бъде горещ. Добавете лъжичка мед, когато течността е достатъчно охладена, защото топлината уврежда качеството на меда и унищожава полезните му елементи.



За да помага, а не да вреди

Не се изкушавайте да пиете чай нито преди ядене, нито непосредствено след. Правилното време за пиене на чай е поне половин час след хранене. Защо? Защото чаят забавя усвояването на протеини и белтъчини от храносмилателната система и потиска секрецията на стомашен сок, което пък не се отразява благоприятно на организма.

Бонус съвет: Особено важно е в случая е чашата чай да не изпреварва закуската сутрин. Ако нямате възможност да е най-малко 30 минути след хранене, то нека поне е заедно със закуската, но не и преди нея.

Щастие всеки ден

Колкото и да си изкушавате да приготвите няколко литра чай и да го пиете в продължение на няколко дни – недейте. След като чаят „пренощува” той вече губи полезните си свойства и се превръща в хранителна среда за бактерии. Именно заради това консумирайте само прясно приготвен чай или иначе казано – доставяйте си колкото се може по-често удоволствието да си го приготвяте.



Макар да не харесваме разпространеното схващане, че чай се пие само през най-студеното време или пък „когато сме болни”, трябва да признаем, че наистина есента и зимата са най-уютното време за чаша чай. Най-добре в две чаши – споделен! Ако още не сте обновили личната си чаената селекция, сега е момента. И не забравяйте: Хубав чай се приготвя преди всичко с любов…

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Unsplash

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Готови за парти.

Ако сте пропуснали
Най-четени