В огледалото за задно виждане

x

 


Аз не мога да шофирам. Когато бях ученичка, баща ми се опитваше да ме научи с два единствени неуспешни опита да стана квалифициран шофьор. Неговите думи още ехтят в ушите ми: „Момиче, гледай в огледалото какво се случва, за да знаеш как да караш напред!” Аз обаче бях инат и така и не поглеждах, а и бях по-ниска от седалката, какво ти огледало. Така и не се научих да шофирам и ето на… Сега се возя. И много обичам да пътувам на дясната седалка. Така преминаха съзнателните години от живота ми до сега, но пък думите на баща ми усвоих много добре след като навърших двайсет-и-много и зад гърба си натрупах доста километри живот.

Когато пораснах разбрах колко важни са огледалата за задно виждане, защото шофьорите ги използват, за да се престроят в правилния момент, за да разберат дали може да натиснат спирачките рязко. Използват ги, за да следят пътната обстановка, а когато зад волана е жена, огледото се използва и за едно бързо червило и малко пудра пред някой задръстен от коли светофар, което аз напълно оправдавам. По-късно това учение се превърна в една прекрасна метафора за живота, която и днес си спомням, но не в литературен, а в житейски план. Тук става въпрос за една много странна причинно-следствена връзка между минало, действия и настояще, с която се сблъсква всеки стъпил на шосето на живота.

Аз като един нереализиран шофьор, доста пъти съм изпадала в ПТП-та със счупено сърце или разбити нерви, вместо предна броня. Но всеки път се отърсвам благодарение на две мои приятелки и „Пътна помощ” в лицето на баща ми. Живота, ме научи и да се престроявам, и да чакам на светофара с часове, месеци и години, защото „хубавите работи стават бавно”. Научих се да изпреварвам събития и случки или пък кротко да подминавам катастрофи и да ги избягвам с ловко маневриране. И така намерих вярната посока към собственото си щастие и успехи. Разбрах, че няма как да се движиш напред без да отчиташ грешките си в миналото и няма как да „набиеш спирачки”, ако не погледнеш в случващото се зад теб за един кратък миг с широко отворени назад очи.

Баща ми кара много добре, а аз безумно го обичам и до ден-днешен му благодаря, че ми каза да гледам назад, за да управлявам „колата” разумно напред. В свят, в който животът е станал път, а пътят – живот, можем само да вървим напред с човешката привилегия, която ни се е паднала – да можем да поглеждаме в миналото, за да управляваме това, което предстои. Може би ще се науча да шофирам автомобил, но за сега ще се задоволя с една киновечер, за да гледам още веднъж онзи объркан филм „Магнолия”, в който имаше една безценна за разсъжденията ми мисъл, че „може да сме приключили с миналото, но то не е приключило с нас”.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Gustavo Spindula – Unsplash

Вижте още:

Има два вида жени – такива, които пътуват, и всички останали

Заобикалят ли мъжете любовта? И ако ДА – какво от това?

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Риза или яке – решавате вие.

Ако сте пропуснали
Най-четени