„Градски градини“ – бижута и фотографии в една изложба на Николай Сърдъмов и Венцислава Василева

x

 


 

И двамата са сред онези талантливи българи, за които ни е трудно да говорим накратко. Общият им проект е една неочаквана среща между двете иначе толкова различни сфери – фотография и създаване на бижута. „Градски градини“ е първият съвместен проект на Николай Сърдъмов и Венцислава Василева. Макар и в различни творчески полета, те работят заедно от години и затова не е изненадващо колко естествено, леко и хармонично е взаимодействието между  произведенията им в това представяне.

 


 

 


 

Като част от градската среда, градските градини са обществено, но и лично като възприятие  и емоционално преживяване пространство, в което се проектират различни настроения и потребности.

 


 

 


 

Следвайки собствения си ритъм, емоция и естетика, всеки един от авторите изгражда своя образ на „градската градина“. За Николай Сърдъмов „градската градина“ е естетическо преживяване, място инспириращо с хармоничното взаимодействие между естествената красота на растенията и геометричната им подчиненост. За да развие това усещане за симбиоза между геометрично и органично и в тази колекция, той използва кръга като основен изходен елемент. Чрез многократното му и систематично повторение се изграждат базисните форми за всяка от работите. От тези базисни форми Николай Сърдъмов изгражда сложни, неочаквани и вълнуващи композиции. На този етап геометричното излъчване сякаш вече не е водещо, засилва се усещането за органичност. То се долавя най-ясно в деликатния и хармоничен финал – естетична комбинация от планински кристал и злато.

 


 

 


 

Колекцията  „Градски градини“ включва колиета и обици. Произведенията първо са изградени във восък, после са отлети от сребро.

 


 

 


 

„Градската градина“ на Венцислава Василева е място за уединение. Място, в което тишината ти позволява да останеш насаме със себе си, да чуеш мислите си. Място, което те зарежда с естетиката и спокойствието си. Там можеш да „поспреш“ за миг. И пак да продължиш, отнасяйки образи, аромати и звуци.

 


 

 


 

Своята „градска градина“ Венцислава Василева представя в серия от осем фотографии, обединяващи голямоформатни портретни фотографии и пейзажи, както и фрагменти от среда в малък формат.

 


 

 


 

Пейзажите са цветен отпечатък на цифрово изображения, заснети със смартфон. Портретите са заснети с аналогов фотоапарат среден формат.

Идеята е да не бъдат противопоставяни, а да изградят една цялостна визия на емоционалните и естетически преживявания, свързани с проекта „Градски градини“.

 


 

 


 

Изложбата може да видите в галерия „Теста“ до 1 април. Намира се на столичната улица „Цар Шишман“ 8.

Текст и снимки: Press

Вижте още:

Бижута по мотиви на любими книги

Тези ресторанти не са на обикновени места и не сте ги виждали до сега

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

В понеделник правим магия за лято.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ