Комичният триумф на Чарлс Дикенс

x


С чиста литературна съвест можем да кажем, че Чарлс Дикенс е един от най-емблематичните писатели. Викторианският белетрист-филантроп е създател на незабравими романи, вдъхновили забележителни съвременни екранизации и оставили незаличима следа в световната творческа история. Неговите персонажи са се превърнали в нарицателни имена за определяне на характери и са ярки примери за социални феномени.

Неразривното съжителство с мизерията на неговото време вдъхновява Дикенс да създаде произведения със силно изразена социална значимост, сред които „Дейвид Копърфийлд”, „Коледна песен”, „Големите надежди”, „Трудни времена”, „Приказка за два града”.

„Никълъс Никълби” обаче се отличава като безспорния комичен триумф на писателя. Творбата съчетава мелодраматичния реализъм на „Приключенията на Оливър Туист” с комизма на „Посмъртните записки на клуба „Пикуик”.

Историята разказва за главния герой Никълъс, който, след смъртта на баща си, остава без абсолютно никакви средства. Ситуацията го принуждава да поиска помощ от своя богат чичо, който, като един друг герой на Дикенс, а именно Ебенизър Скрудж, се оказва безскрупулен и коравосърдечен човек, на чиято подкрепа младежът не може да разчита.

Авторът си служи с интересни похвати, с които съумява да изгради възхитителните образи на злодея Уакфърд Скуиърс, прелестната госпожа Никълби и ексцентричния Крамълс.

Романът се издава с подкрепа на програма „Култура” на Европейския съюз. „Никълъс Никълби” е успешно адаптиран и в света на киното през 2002 година под режисурата на Дъглас Макграт.

Текст: Станислава Добрева

Снимка: Colibri

 

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бански Audrey от Sun Diva

Бански Audrey от Sun Diva Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Къси дънки от SAINT LAURENT

Къси дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Цял бански костюм RITA от Sun Diva

Цял бански костюм RITA от Sun Diva Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Бял топ, деним и малко Calvin Klein са достатъчни.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ