Произведенията на Деймиън Хърст отново в България

x

 


Той е роден в Бристол, Англия на 7 юни 1965 година. През 1991 година Хърст прави първата си самостоятелна изложба в Woodstock Street Gallery с монохромни платна и живи тропически пеперуди. През 1998 година Деймиън Хърст е забелязан от Чарлз Саачи, най-големия за времето си рекламен магнат в Лондон и колекционер на съвременно изкуство. Саачи купува тогава творба на Хърст, озаглавена А Thousand Years („Хиляди години”) и така той става първия британски художник в колекцията му. През 1995 година Хърст печели престижната награда Turner (отличие, присъждано от галерия Tate, Лондон).

В изкуството си британският авангардист засяга темата за несигурността и преходността на човека и биологическото му съществуване като цяло. Неговите най-провокативни творби разглеждат въпросите за значението на живота и смъртта, властта и предателството, връзката между изкуството, комерсиализацията и парите. Най-известен е с картините си, скулптури тип „фармацевтични рафтове в лекарски кабинет” и инсталации на животни в стъклени резервоари, представени в стил Memento Mori (латински израз, който се превежда като “Помни, че си смъртен”).

 Пеперудите като символ на жизнения цикъл присъстват в изобилие в творчеството на 45 годишния артист. The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living – тигрова акула в естествени размери, потопена в стъклен резервоар с формалдехид, има бурен успех  в галерията на Саачи и е по-нататъшен подтик за Хърст да използва животни, затворени във формалдехид. Картините и инсталациите му са изложени в световноизвестни музеи, както и в частни и корпоративни колекции. Изкуството на Деймиън Хърст е обект и на сериозен колекционерски интерес. През последното десетилетие на търгове са разиграни над 1800 обектa, инсталации, рисунки, платна и графики на британския концептуалист. Оценяването и индивидуалната им продажна стойност варира от няколко хиляди до 13 млн. дoлара. Най-скандална, обаче остава исканата от Хърст цена от 100 000 млн. долара за работа, известна като For the love of God. Обсипаният с 8 601 скъпоценни камъка (три пъти повече от скъпоценностите върху короната на британската кралица за официални поводи) човешки череп е замислен като абсолютната провокация към най-богатите колекционери в света. Скоро след това Хърст заявява, че е намерен купувач, който ще плати рекордната цена. Това обаче се оказа консорциум от инвеститори, който включва Дънфи, Джоплинг и самия Хърст. Според Дънфи, черепът ще бъде препродаден след като обиколи музеите по света.

 За първи път у нас ще бъде показана мащабната инсталация „Нова религия” на Деймиън Хърст, която ще гостува от 18 октомври до 2 декември в Националната художествена галерия. Другата изненада за почитателите на Деймиън Хърст в България е, че ще могат да видят не само изложбата там, но и отделна експозиция в Галерията за модерно изкуство. Всички експонати от паралелната изложба ще бъдат предназначени за продажба и могат да станат притежание на български колекционери и любители на съвременното изкуство. Преди две години именно арт салонът на „Оборище“ 10 показа у нас първата самостоятелна изложба на най-търсения и проспериращ съвременен артист.

текст: Марио Трифонов

снимки: Галерия за модерно изкуство, ул. „Оборище“  10

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Мини рокля от GUCCI

Мини рокля от GUCCI Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN

Късо яке от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожени сникърси от NEW BALANCE

Кожени сникърси от NEW BALANCE Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA

Пуловер от мериносова вълна и кашмир от ALTUZARRA Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Днес сме слънчевото петно в градската среда.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ