Барманът, който пише късметчетата за кафето сам

x

 

 


Има няколко неща, които ме изваждат от равновесие и от кожата ми. Днес се случиха две от тях и очаквам трето, защото, нали разбирате – три е щастливо число! Денят уж е обикновен –  една среща, втора, трета… едно кафе, второ, трето…и два портокала за обяд. Денят е малко намръщен, аз също. Но нали някой беше казал, че щастието не означава, че всичко е перфектно, а че сме решили да гледаме отвъд несъвършеното, за да открием щастието. Така и направих. Оставих две недовършени задачи и отскочих до едно квартално кафе, за да потърся дневната доза щастие и да погълна още малко кофеин.

Там работи един барман, който винаги е облечен с цветна риза, и носи странни шапки. Днес, освен всичко, и чорапите му са шарени. Той винаги е усмихнат, винаги ме развеселява и винаги се шегува с намръщените физиономии, които са посмели да прекрачат прага на заведението му. Първоначално човек би могъл да реши, че неговото поведение е просто една маска. Но – не! Този барман ежедневно изпраща своето послание на хора като мен – той беше истински щастлив. Започнах да ходя всеки ден при него, докато ми стана и добър приятел – на всичкото отгоре. И когато вижда, че съм излязла от кожата си или загубила равновесие, мигновено ме връща и в двете.

В понеделник от него научих, че е важно да си такъв, какъвто си, и е важно да продължиш да бъдеш такъв през цялата седмица. Съвсем просто нещо, което аз лично бях забравила, защото исках да променя живота си драстично от въпросния ден. Но не успях! Успях обаче да преосмисля стратегията си и може би да сменя подхода. Няма нищо по-хубаво от това човек да приема ситуацията, в която се намира, и да не забравя, че равновесието го създава за самия себе си. Стига сме се оплаквали, че някакви дребни случки ни разваляли баланса. Баланса си го управляваме ние самите, казва той, и пуска едно дълго кафе с неподражаем маниер.

Във вторник ме научи, че щастието може да е скрито и в най-неадекватния и странен момент. Точно така, щастието се крие в момента, сегашния, в обикновените случки и в целия ден. И за да ни го напомня, в свободното си време, барманът от моя разказ сам си измисля и пише късметчетата за кафето? Знаете ли, че те почти не се повтарят?

Днес научих, че щастието е заразно и пази имунната система на такива като бармана. Той си носи шарените ризи, прави еспресото с най-хубавия каймак, фреш от портокали, прави и комплименти на жените, които сядат на бара. И не, това не е лошо! Напротив, тайната му се крие в непрестанното общуване с хората – познати и непознати. И в разговорите си с него хората неусетно се усмихват, забравят за провалените срещи или за неуспешния ден в работата. Не е ли това най-милият и щастлив барман на света?

И така, хората имат фризьор, козметик, личен лекар,… аз имам и барман, който пише късметчета! И сега нямам търпение утре отново да отида при него. Човек никога не знае какво може да научи от своя барман – в един от тези мъгливи дни на месец януари от новата година. Горещо ви го препоръчвам, макар да не мога да ви споделя кое е кафенето, в което го срещнах.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Michael Discenza – Unsplash

Прочетете още:

Красивият хищник от бара

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Свежо зелено с нотки на оптимизъм.

Ако сте пропуснали
Най-четени