Prada Spring/Summer 2020 – поглед към хоризонта на бъдещето

x

След като модният свят посети двете англоезични столици, като част от маратона, наречен Световни модни столици, сега беше ред да се насочат към епицентъра на модните стихии – Милано. А там, с типичното италианско спокойствие и любов към живота ги посрещна Prada. Неподправена, елегантна, пълна с детайли и лишена от нужда от оди за възхвала. Една колекция, която казва всичко за себе си от пръв поглед и не носи маска и една Миуча, която има желание, сила и воля да променя света, при това не само модния такъв. Повече за новата колекция пролет/лято 2020 на Prada и силните послания, стоящи в основата й, ви разказваме в следващите редове:Безспорен е фактът, че в центъра на успеха на едно ревю стоят дрехите, които ще бъдат представени. Мястото обаче е следващото важно и значимо нещо, което не бива да се подценява, защото в  случай, че е неправилно подбрано или декорирано може да съсипе дори и най-доброто ревю. За щастие при Миуча Прада нямаше изглед това да се случи, тъй като пространството, беше в абсолютен унисон с идеите на дизайнера. Локацията бе Fondazione Prada – доста отдалечено в сравнение с по-характерните и централни места за ревюта, но и достатъчно в стил Prada, за да си заслужава. Все пак не ви звучи познато ли? Ами представете си място, подобно на индустриален хангар, в което преобладават масивни колони, покрити със златно фолио, допълвани от  лимоново жълти и керемидено червени плочки на пода. Различно? Да, беше много различно от всичко, което традиционно сме свикнали да виждаме по Модните седмици. Не беше лишено обаче от естествена светлина и някаква своя доза блясък, затова признаваме – чудесно допълваше колекцията, въпреки странността си.

Споменавайки колекцията, тя беше една игра на възможности. Буквално! Видяхме костюми с класически кройки, тесни поли, двуредни сака, много пуловери, както и ефирни многопластови рокли – всичките, участващи в какви ли не комбинации и танцуващи в компанията на много десени. Много! Дори не само на тях, ами и на лекия, но все пак доловим полъх на 70-те години на миналия век. Защо казваме лек? Ами защото там, където Миуча Прада оставя подписа си, никоя епоха, пък било тя и вдъхновяваща не може да се конкурира с нейния разпознаваем стил. Та това беше Prada с много лек намек за носталгия.

Част от същия този моден почерк е всеизвестният факт, че красотата на всичко, носещо етикет Prada се крие в детайлите, затова и в новата колекция очаквано те бяха щедро застъпени. Видяхме много комбинации от различни текстури – макраме, кадифе, плетива, сатен, както и още толкова много бродерии и декорации с пайети. Нямаше как да не ни направи впечатление и един конкретен мотив – принтът на папрат, който бе пречупен през интересни призми и удобно настанен почти върху всичко. Колкото до аксесоарите – открихме нов тренд, който (вероятно) ще властва из Instagram през следващата година – морските раковини и рапани. Да, знаем, че те и сега бяха повече от актуални, но догодина ще увеличат размерите си максимално много.Трябва да признаем, че трендът с шапките продължава да ни се струва все така нелогичен и че част от тоалетите в колекцията бяха леко противоречиви (то при кой ли дизайнер вече не са), но в ревюто на Prada този път имаше нещо по-силно и по-различно. Имаше послание! Послание без концептуални трикове, изразено чрез тоалети, които ни призовават да бъдем смели. Дотолкова смели, че да носим плажната си чанта заедно с плътен пуловер или да я занесем в офиса, комбинирана с елегантен костюм. Възможно е да, дори Миуча Прада ни призовава да го направим  с недвусмисленото:  „Човекът е по-важен от дрехите”. И преди да решите, че това е поредният търговски трик, който различните брандове опитват да използват – не, съвсем не е. Колекцията на Prada за пролетно-летния сезон на 2020 година е противовес на т.нар бърза мода – тенденция, която се свързва с бързата смяна на предложенията за продажба на облекла. Осъзнавайки, че производството на дрехи и текстил е един от големите фактори, оказващи негативно влияние върху околната среда, целта на Миуча Прада е била да предложи стил, който да бъде приложим достатъчно дълго, благодарение на облекла, неподвластни на хода на времето. Добра концепция, няма спор!Дали дрехите на Prada от точно тази колекция ще успеят да постигнат безвремие е въпрос чийто отговор, ще получим най-малко след 10 години. Не, тогава няма да бъде късно, защото има нещо по-важно и значимо от това дали ще носите ризата на Prada (или който и да е друг бранд) в продължение на n-на брой години и това е посланието. Посланието, че ако хванем няколко миди и ги носим със стил, то можем да ги наречем перли, защото сиянието идва отвътре навън. И не „ние сме това, което носим”, ами „носим това, което сме”. Заслужава си да носим дрехи устойчиви на и във  времето. Заслужава си да носим дрехи, с които безлимитно можем да създаваме спомени. Заслужава си… да инвестираме в бъдещето на околната среда, без значение етикетът на коя модна къща е поставен върху дрехата. И Prada заслужава симпатиите ни, дори и само заради факта, че показа, че бъдещето на планетата е приоритет пред бъдещето на модния свят! През пролетта на 2020 Prada ще бъде вдъхновение… житейско!

Текст: Ани Георгиева 

Снимки: Vogue

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Обувки на висок ток SAINT LAURENT

Обувки на висок ток SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта BALMAIN

Чанта BALMAIN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Миди рокля ALEXANDER MCQUEEN

Миди рокля ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако BALMAIN

Сако BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Понеделник е, офисът ни зове.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ