„Червената точка“ обедини Йоахим Хирлинг и Велин Динев в „Звукопространство“

x

Започваме да правим първи планове за месец февруари. В културната си програма включваме възможността да посетим една изложба, обединила двама творци – българин и германец, чиито произведения ще бъдат показани заедно в галерия „Червената точка“. Вижте защо да включите посещение на изложбата и във вашия февруарски календар.


 


Германецът Йоахим Хирлинг, когото „Червената точка“ представя заедно с българския художник Велин Динев, започва търсенията си от факта, че Джими Хендрикс е „виждал“ музиката си в цветове. Платната на Йоахим представляват закодирани акорди, подчинени на теорията за съответствието между тон и цвят. Той намира съответния цвят на определен тон или полутон от октавата и го разработва визуално, варирайки в няколко стъпки нагоре и надолу по октавата, съответно от палитрата на цвета. С 12 от картините, които са рисувани специално за изложбата, Йоахим Хирлинг е разработил полутоновете в съответен на тях цвят, постигайки игра на въображението. От своя страна българският автор Велин Динев се представя с пространствени хармонии в експресивни платна, едновременно ярки и нежни. Интересен при него е контрастът между деликатността, с която наблюдава света и експресивността на отсечени линии и плътни тонове, които използва. Платната на Велин са подчинени на строга архитектоничност и артистична логика, която в крайна сметка е общото между двамата автори. Съвместната изложба на Йоахим Хирлинг и Велин Динев ще продължи 20 дни – от 3 до 23 февруари. Казва се „Звукопространство“.Велин Динев е художник с творчески успехи в областта на батика и живописта и с множество самостоятелни изяви в продължение на повече от 40 години. Роден през 1938 г. в живописното градче Нова Загора, през 1970 г. Велин завършва Националната художествена академия в София, специалност „Текстил“ при професор Марин Върбанов. През 80-те години разработва основно техниката батик, представяйки свои произведения в редица самостоятелни изложби в Сливен, Габрово и София. По това време взима участие Биеналето на приложните изкуства в град Ерфурт, Германия, а през годините участва в множество общи изложби живопис в Словакия, Букурещ, Берлин, Будапеща, Париж и Лондон. През последното десетилетие намира предизвикателство в акрилната техника и поставя редица самостоятелни изложби в Сливен, където живее и твори. Член е на СБХ, а дълги години е преподавател в Художествената гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен. Негови творби са притежание на колекционери от Германия, Франция, САЩ, Англия, Австрия, Русия и Китай.

Йоахим Хирлинг се изразява чрез разнообразни техники и средства като живопис, графика, инсталации, фотография, пърформанс и дори импровизирана музика. Роден е през 1963 в Германия, Щаринген край езерото Констанц. През 1996 завършва живопис в Държавната академия за изящни изкуства“ в гр. Карлсруе, придобивайки отличието за майсторски умения „Meisterschüler“ при проф. Макс Герд Камински. Същата година успява да спечели годишната стипендия на Немската академия на науките „DAAD“ за следване в „R.O.C.“ и завършва Националния институт по изкуствата в Тайпе, Тайван, при проф Li Yi-Hong. В творческия си път има редица самостоятелни изяви и участие в общи проекти в Германия и чужбина. Има десетки откупки от галерии и институции в Карлсруе, където живее и работи активно от 1999 до 2013 година. Основоположник е на продуцентската галерия „POLY e.V“ в Карлсруе и е сподвижник на проекти като Международна платформа на изкуствата „UND#1 – 7“, Общност на ателиетата „V12“ и „Die Pseydologen“ – платформа за експериментална музика и соло импровизация. В България за първи път се представя в галерия Червената точка.

Текст и снимки: галерия „Червената точка“

Вижте още:

„Спортувай стилно” с H&M

Какво да правим през уикенда в София? Имаме три идеи

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT

Бели boyfriend дънки от SAINT LAURENT Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN

Чанта от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели сникърси от PRADA

Бели сникърси от PRADA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD

Гривна от розово злато с диаманти от CHOPARD Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Приятелството между жената и роклята е вечно.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ