Франсиско Гоя и различният му поглед към войната

x


Франсиско Гоя е испански живописец, график и дворцов художник на Испанската корона. За него Шарл Бодлер е написал: „Гоя, сън кошмарен, образи омразни“ и именно тези думи допълват най-подходящо онзи период от творчеството му, посветен на „Ужасите на войната“.

До 8 декември столицата ни ще бъде домакин на изложба с произведения на Франсиско Гоя. След Токио, Пекин, Ню Делхи, Варшава и Краков, двете експозиции – цикълът „Ужасите на войната“ и колекцията военни фотографии, наречена „Гоя: Хроникьор на всички войни“, могат да бъдат разгледани в Софийската градска художествена галерия.Гоя е роден през 1746 година. Серията от 82 произведения, описващи ужаса, пречупен през душата и очите на художника, е създадена между 1810 и 1820 година. Събитията, които оставят толкова живописен отпечатък у художника, всъщност  са епизоди от Испанската война за независимост. Зловещата бруталност и непринуденият натурализъм, с които са пропити картините на Гоя, напълно дистанцират произведенията му от героичния ореол и войнската слава. Неговите картини пресъздават реални събития от периода на войната, следвоенната обстановка и политическите реалности след това.

Франсиско Гоя е един от най-прочутите творци, посветили работата си на това да се докосват до най-тъмните кътчета на човешката природа и да им придават титаничен израз. Освен че самият Шарл Бодлер е писал стихове, посветени на него, съществуват и няколко филма, които са вдъхновени от личността му и опиват живота на художника.

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка кожена чанта от CHLOÉ

Малка кожена чанта от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели боти от MONCLER

Бели боти от MONCLER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло с копчета от BALMAIN

Черно поло с копчета от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Нова седмица на хоризонта. Нека си пожелаем успех!

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ