Пътеводител на кафеения стопаджия: Как да поръчваме кафе в Италия?

x

 


 

„Няма нищо по-лесно от това да си поръчаме кафе“, ще си помислите. Да, ако не сте в Италия, а някъде другаде по света, това наистина е така. В топлата средиземноморска страна обаче нещата с кафето стоят по малко по-сложен начин. И ако сте сред хората, които обожавате тази кофеинова амброзия и ви предстои повод да я пиете именно там, вижте как може да избегнете известни обърквания и затруднения в това начинание в топлата и много любима Италия.

 


 

 


 

Ако влезете в някой бар или кафене и си поръчате напитката с традиционното “Un caffè, per favore”, което чисто и просто означава „Едно кафе моля“, ще ви донесат онова, което у нас разпознаваме като еспресо. Това е така, защото на италиански „кафе“ и „еспресо“ са синоними. С една от тези две думи, ще получите такова кафе, каквото може би сте свикнали да пиете и у нас. Но нещата в Италия по отношение на кафето са много по интересни и комплексни.

 


 

rome-340


 

Caffè ristretto. Този тип кафе е по-късо от обикновено еспресо, но се сервира в същия тип чаши. Разликата идва от това, че е с по-малко вода, вкуса на кафето остава много по-концентриран, а ароматът много по-силен и интензивен.

Caffè lungo. Подобно на Caffè ristretto, това кафе е вариация на еспресото. Прави се с повече вода – двойно повече от нормалното кафе. У нас е познато като „дълго“. Сервира се в малко по-голяма чаша.

Caffè Americano. То е по-различно от типичното американско кафе. Ако поръчате американско кафе в Италия, що получите нормално еспресо и чаша гореща вода, а за вас остава възможността да смесите двете течности.

 


 

 


 

Caffè al vetro. То се сервира в стъклена чаша. По същество не се различава от еспресото, но съществува като вариант. Според италианците, стъклената, прозрачна чаша задържа аромата на кафето по-добре, за разлика от порцелановите чаши.

Caffè macchiato. Това е еспресо с много малко, буквално няколко капки, топло мляко в него. Като добавите едно „freddo“ към поръчката, означава, че искате млякото да е студено.

Marocchino. Истински деликатес за всички, които обичат малко по-различния вкус. Тази напитка се отличава с гъста пяна от млякото и непосредствено преди сервиране се поръсва с какао.

 


 

 


 

Cappuccino. Италианците го пият единствено сутрин и никога по време на хранене. Тази топла напитка за нищо на света не се консумира заедно с пица или паста, защото според италианците, така се разваля вкуса ѝ. Иначе, тя е нещо като нашето капучино – с мляко, много пяна и в голяма чаша.

Caffè Latte или познато като Latte macchiato е топло мляко, с много малко кафе, често сервирано в стъклена чаша

Caffè Corretto. Буквално се превежда като поправено кафе“. Към него се добавя капка ликьор, грапа или някакъв друг алкохол. Според италианците, тази напитка им осигурява по-добро храносмилане и често я консумират след хранене. Може да се пие по всяко време на деня.

Caffè shakerato. Това е студено еспресо, смесено със захар, лед и захар. Разбъркано е, докато се получи пяна. Пие се от чаша за мартини. Хм, звучи вкусно, нали?

Текст: Стефи Стоева

Снимки: Press

Вижте още: 

Как да си приготвим: Лавандулова лимонада

Как да си приготвим: Ягодова салата с песто от шамфъстък и бял шоколад

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кожени обувки на висок ток TOM FORD

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер от кашмир KHAITE

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Дънки от FRAME

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Пуловер тип поло THE ROW

Пуловер тип поло THE ROW Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Уверени в градската джунгла.

Ако сте пропуснали
Най-четени