„Няма нищо по-лесно от това да си поръчаме кафе“, ще си помислите. Да, ако не сте в Италия, а някъде другаде по света, това наистина е така. В топлата средиземноморска страна обаче нещата с кафето стоят по малко по-сложен начин. И ако сте сред хората, които обожавате тази кофеинова амброзия и ви предстои повод да я пиете именно там, вижте как може да избегнете известни обърквания и затруднения в това начинание в топлата и много любима Италия.
Ако влезете в някой бар или кафене и си поръчате напитката с традиционното “Un caffè, per favore”, което чисто и просто означава „Едно кафе моля“, ще ви донесат онова, което у нас разпознаваме като еспресо. Това е така, защото на италиански „кафе“ и „еспресо“ са синоними. С една от тези две думи, ще получите такова кафе, каквото може би сте свикнали да пиете и у нас. Но нещата в Италия по отношение на кафето са много по интересни и комплексни.
Caffè ristretto. Този тип кафе е по-късо от обикновено еспресо, но се сервира в същия тип чаши. Разликата идва от това, че е с по-малко вода, вкуса на кафето остава много по-концентриран, а ароматът много по-силен и интензивен.
Caffè lungo. Подобно на Caffè ristretto, това кафе е вариация на еспресото. Прави се с повече вода – двойно повече от нормалното кафе. У нас е познато като „дълго“. Сервира се в малко по-голяма чаша.
Caffè Americano. То е по-различно от типичното американско кафе. Ако поръчате американско кафе в Италия, що получите нормално еспресо и чаша гореща вода, а за вас остава възможността да смесите двете течности.
Caffè al vetro. То се сервира в стъклена чаша. По същество не се различава от еспресото, но съществува като вариант. Според италианците, стъклената, прозрачна чаша задържа аромата на кафето по-добре, за разлика от порцелановите чаши.
Caffè macchiato. Това е еспресо с много малко, буквално няколко капки, топло мляко в него. Като добавите едно „freddo“ към поръчката, означава, че искате млякото да е студено.
Marocchino. Истински деликатес за всички, които обичат малко по-различния вкус. Тази напитка се отличава с гъста пяна от млякото и непосредствено преди сервиране се поръсва с какао.
Cappuccino. Италианците го пият единствено сутрин и никога по време на хранене. Тази топла напитка за нищо на света не се консумира заедно с пица или паста, защото според италианците, така се разваля вкуса ѝ. Иначе, тя е нещо като нашето капучино – с мляко, много пяна и в голяма чаша.
Caffè Latte или познато като Latte macchiato е топло мляко, с много малко кафе, често сервирано в стъклена чаша
Caffè Corretto. Буквално се превежда като „поправено кафе“. Към него се добавя капка ликьор, грапа или някакъв друг алкохол. Според италианците, тази напитка им осигурява по-добро храносмилане и често я консумират след хранене. Може да се пие по всяко време на деня.
Caffè shakerato. Това е студено еспресо, смесено със захар, лед и захар. Разбъркано е, докато се получи пяна. Пие се от чаша за мартини. Хм, звучи вкусно, нали?
Текст: Стефи Стоева
Снимки: Press
Вижте още:
Как да си приготвим: Лавандулова лимонада
Как да си приготвим: Ягодова салата с песто от шамфъстък и бял шоколад