“Световна глобализация или национална идентичност – това е въпросът”

x


Тричането (наричано още бесене, цирене или церене) на кучета е ритуал, изпълняван на Чисти понеделник, съвсем в началото на Великия пост. Разпространен е в Странджа, Източните Родопи, Пиринско и Централна България. Ритуалът е свързан с вярването, че кучето е посредник между човешкия и отвъдния свят, между доброто и злото. Ето защо къпането на кучето по време на ритуала е задължително – водата пречиства и по този начин възстановява връзката между двата свята. 

На 13.04.2011 година българският парламент приема поправки в Наказателния кодекс, с които инкриминира тричането с твърдението, че упражнява насилие над кучетата.Казват, че светът е едно глобално село. И ние, като негови жители, се опитваме да следваме „местните” закони, които ни обединяват в едно цяло.

Залисани в усърдието да бъдем част от тълпата, често не осъзнаваме, че се превръщаме в част от общата сивота, която безвъзвратно е погълнала цветната ни индивидуалност. Уеднаквяваме се с масата, забравяйки, че най-ценното ни притежание е уникалността. Различна и неповторима.

Върху тази тема разсъждава най-новата постановка на театър „Българска армия”. Пиесата, носеща красноречивото заглавие „Да разлаем кучетата” разглежда именно противоречивия български обичай „тричане” и мястото му в световната културна карта.„С тази си скромна творба искам да кажа на всички – всяко зло, всяка криза може да бъде преборена, само ако останем верни на традиции и история. Нека до уши да сме затънали в г******, нека големите ни казват какво да правим, ние обаче трябва да се бунтуваме! Трябва ежегодно да тричаме и гоним бесовете от този свят! Защото пропуснем ли, дори и един-единствен път да го направим – светът нас ще трича! Всичко ще се разпадне и ще отиде по дяволите… и … жална ни майка тогава…”, казва по повод произведението си неговият автор Емил Атанасов.Сблъсък на гледни точки, невъзможно съжителство между традиционен обичай и съвременнен начин на мислене, полемика между варварство и хуманизъм. Режисьорът Иван Урумов търси смисъла във взаимното обогатяване, а не в деленето, породено от различия.Ролите са поверени на Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Борислав Стоилов, Георги Кадурин, Милен Миланов, Мирослав Косев, Веселин Анчев, Тигран Торосян, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова и Мирослав Пашов. Музиката е дело на Добрин Векилов-Дони, а сценографията и костюмите: на Нина Пашова.
Премиерните дати на постановката са 8 и 9 октомври, а до края на месеца „Да разлаем кучетата” ще се играе на 15-о и 26-о число.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Театър „Българска армия“

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Кимоно Hanna by SUN DIVA

Кимоно Hanna by SUN DIVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата
Препоръки от седмицата

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA

Асиметрична риза от ленена смес в розов цвят NIKOLOVA Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN

Кожен панталон от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петък е, личи си по усмивките.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ