“Световна глобализация или национална идентичност – това е въпросът”

x


Тричането (наричано още бесене, цирене или церене) на кучета е ритуал, изпълняван на Чисти понеделник, съвсем в началото на Великия пост. Разпространен е в Странджа, Източните Родопи, Пиринско и Централна България. Ритуалът е свързан с вярването, че кучето е посредник между човешкия и отвъдния свят, между доброто и злото. Ето защо къпането на кучето по време на ритуала е задължително – водата пречиства и по този начин възстановява връзката между двата свята. 

На 13.04.2011 година българският парламент приема поправки в Наказателния кодекс, с които инкриминира тричането с твърдението, че упражнява насилие над кучетата.Казват, че светът е едно глобално село. И ние, като негови жители, се опитваме да следваме „местните” закони, които ни обединяват в едно цяло.

Залисани в усърдието да бъдем част от тълпата, често не осъзнаваме, че се превръщаме в част от общата сивота, която безвъзвратно е погълнала цветната ни индивидуалност. Уеднаквяваме се с масата, забравяйки, че най-ценното ни притежание е уникалността. Различна и неповторима.

Върху тази тема разсъждава най-новата постановка на театър „Българска армия”. Пиесата, носеща красноречивото заглавие „Да разлаем кучетата” разглежда именно противоречивия български обичай „тричане” и мястото му в световната културна карта.„С тази си скромна творба искам да кажа на всички – всяко зло, всяка криза може да бъде преборена, само ако останем верни на традиции и история. Нека до уши да сме затънали в г******, нека големите ни казват какво да правим, ние обаче трябва да се бунтуваме! Трябва ежегодно да тричаме и гоним бесовете от този свят! Защото пропуснем ли, дори и един-единствен път да го направим – светът нас ще трича! Всичко ще се разпадне и ще отиде по дяволите… и … жална ни майка тогава…”, казва по повод произведението си неговият автор Емил Атанасов.Сблъсък на гледни точки, невъзможно съжителство между традиционен обичай и съвременнен начин на мислене, полемика между варварство и хуманизъм. Режисьорът Иван Урумов търси смисъла във взаимното обогатяване, а не в деленето, породено от различия.Ролите са поверени на Васил Михайлов, Иван Налбантов, Стефка Янорова, Борислав Стоилов, Георги Кадурин, Милен Миланов, Мирослав Косев, Веселин Анчев, Тигран Торосян, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Анастасия Ингилизова и Мирослав Пашов. Музиката е дело на Добрин Векилов-Дони, а сценографията и костюмите: на Нина Пашова.
Премиерните дати на постановката са 8 и 9 октомври, а до края на месеца „Да разлаем кучетата” ще се играе на 15-о и 26-о число.

Текст: Станислава Добрева

Снимки: Театър „Българска армия“

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!/


Какво ново

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN

Асиметрична жилетка от вълна и кашмир от ALEXANDER MCQUEEN Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Малка кожена чанта от CHLOÉ

Малка кожена чанта от CHLOÉ Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бели боти от MONCLER

Бели боти от MONCLER Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Черно поло с копчета от BALMAIN

Черно поло с копчета от BALMAIN Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Животинските принтове като отправна точка за днешния аутфит.

Ако сте пропуснали
Най-четени

ВЗЕМИ 15% ОТСТЪПКА

ЗА FASHION INSIDE SHOP

АБОНИРАЙ СЕ ЗА НАШИЯ БЮЛЕТИН И ПОЛУЧИ 15% ОТСТЪПКА ПРИ СЛЕДВАЩАТА ТИ ПОРЪЧКА!

АБОНИРАЙ МЕ