Лятото на една мечта

x

 


Спомняте ли си кога за пръв път пихте мохито? От онова истинското, с лайм и ром, които оставят по небцето вкус на лято и безвремие! Спомняте ли си кога за пръв път скачахте в морската вода от скали съвсем безразсъдно? И сега си спомнете, че всъщност има два вида лятo – дълго и късо, детско лято и лято за възрастни!

Имаше една поредица лета, преди да опитам вкуса на мохитото от първа ръка, през които си мислех, че този сезон не свършва никога. Прекарвах ги у баба ми, която все още пази един стар грамофон и няколко плочи купени през шейсет и някоя година. Когато дойде време да опитам вкуса на мохитото за пръв път, бога ми, това ми се стори най-краткото лято на света. Тогава баба ми ме остави да раста с приятелите и спря да ми показва грамофонните плочи за лека нощ. Разбира се за нея това беше огромна загуба, но пък съхрани най-ценното – лятото в очите си и детската ми физиономия изцапана с шоколад. Аз от своя страна, както се досещате пораснах. Някои неща пораснаха с мен, някои се смалиха, като лятото например. То се сви до няколко уикенда и една седмица прекарана на морето. Пораснаха и се увеличи броя на приятелите ми обаче, тези които все още идват да скачат с мен през уикендите, когато никой не работи.

Веселието на тези кратки лета и следобедите им искам да преживявам още хиляда години напред.  Чудя се как да събера тези бъдещи години в следобеда на онази събота, която наближава. Ще стигнат ли хиляда скока от скалите и хиляда чаши с мохито за неделята след това? Изхвърляме часовниците, с надеждата, че времето ще спре и лятото ще продължи толкова, колкото през ваканцията между втори и трети клас.

Тази седмица може би няма да чакаме събота… тръгваме още утре без търпение и без да му мислим много. Лято е, поредното кратко лято за възрастни, за това ще си вземем по-дълга отпуска този път, ще пием по едно дълго кафе и ще си оставим място за мохито след това. Ще си вземем един верен другар, който винаги е с нас и обича да плува повече от всички ни накуп – черния лабрадор на име Бианко. Той принадлежи на най-добрата ми приятелка, носи ни късмет и пръчки от водата. Иначе е малко мързелив, но щом чуе за морето, наостря уши и започва да се върти в кръг.

С Бианко до нас, морския залив, лодките за приключения, скоковете във водата и целият този летен хаос, ние приличаме на огромната обложка от една грамофонна плоча на баба ми. Е, тя беше черно-бяла, малко скъсана и всъщност оцветена от мен с шарени флумастери. Но приличаме на нея, да! Шареното лято е наше, там където морето не е илюзия, а снимката ще направя корица на албума, който ще озаглавя „Лятото на една мечта”.

Текст: Стефи Стоева

Снимка: Ayo Ogunseinde – Unsplash

Вижте още:

„Момичето от Ипанема”

Числата на лято 2013

Още по темата
FASHION INSIDE CLUB

Очаквайте нашите отстъпки, промоции, новини и лимитирани предложения.
Запишете се сега!



/


Какво ново

Обувки от THE ROW

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Сако от BALMAIN

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Бяла тениска от BURBERRY

Може да купите от тук

Препоръки от седмицата

Мини чанта през рамо от THE ROW

Може да купите от тук

Look of the day

~LOOK OF THE DAY~

Петъчен стайлинг по две.

Ако сте пропуснали
Най-четени